Medlemsinformation vecka 36

Löneförhöjning 2023

Uteblivet OB-tillägg

Jobba rätt

Publicerad:

Löneförhöjning 2023

Nu är det snart dags för ny lön. Seko Posten har fått en hel del frågor kring vilka grupper som omfattas av lönerevisionen. Alla som har en tillsvidareanställning som sträcker sig över månadsskiftet juli/augusti omfattas. För alla Seko-medlemmar ska det fördelas ett löneutrymme på 4,1 %. Utifrån procenten räknar vi ut hur mycket pengar som finns att fördela på våra medlemmar. Det finns ingen individgaranti i årets uppgörelse.

För de som inte är tillsvidareanställda, utan som till exempel har ett vikariat, en särskild visstidsanställning eller en extraanställning ska det göras en löneöversyn så att man minst tjänar det som regleras som lägsta lön i avtalet. Den 1 augusti höjdes lägstalönen till 24 700 kr/mån eller 139,31 kr/timme.

Utbetalningen av ny lön kommer att ske så fort som möjligt efter det att förhandlingarna är avslutade med retroaktivitet från den 1 augusti.

Uteblivet OB-tillägg

Den 5 juni inföll i år mellan två röda dagar och enligt avtalet ska alla som arbetar den dagen erhålla kvalificerad OB-ersättning. Seko Posten har fått signaler om att detta har missats på flera arbetsplatser vilket vi också har uppmärksammat PostNord på.

Utbetalning för de som inte erhållit rätt OB för den 5 juni kommer att ske i samband med löneutbetalning med start i september. Vi uppmanar alla medlemmar att hålla koll så att allt blir rätt. Skulle du misstänka att något inte stämmer med lönen, kontakta din närmaste chef eller ditt lokala Seko-ombud.

Jobba rätt

Förra året genomförde Seko Posten under vecka 38 en Jobba rätt kampanj. Vi vill de kommande veckorna påminna om vikten av att jobba rätt samt uppmärksamma de aktiviteter vi lyfte i förra årets kampanj. Tänk bland annat på att ta ut hela din rast eftersom rast är återhämtning. Arbeta den tiden som står på schemat och börja inte innan arbetspasset ”för att hinna med”. Följ gällande hastighetsgränser och kör där du enligt lag får köra, det vill säga inte på cykelbanor eller bussgator. Från fackligt håll jobbar vi med att säkerställa förutsättningar för att du ska kunna jobba rätt.

Tänk på att jobba rätt varje dag!

Ladda ner pdf för utskrift

 

 

Uppdaterad: