Medlemsinformation vecka 22

Från deltid till heltid

Publicerad:

Från deltid till heltid

För Seko Posten är rätten till en heltidsanställning en otroligt viktig fråga som vi dagligen arbetar med i hela landet. Rätten till heltid är framför allt en ekonomisk fråga, det är helt enkelt svårt att få lönen att räcka till när man jobbar få timmar. Pension som beräknas utifrån en deltidstjänst blir naturligtvis också lägre.

För att komma framåt i frågan har vi ett avtal med PostNord som kallas Kollektivavtal om bemanning. I det avtalet har vi slagit fast att det är heltidsanställning som eftersträvas men att deltid kan användas om det finns särskilda behov av det. Avtalet kräver att chefen samverkar sin grundbemanning med facket inför varje kvartal, med en genomlysning av anställningarnas omfattning.

På en arbetsplats i norra Sverige har fackliga företrädare utfört ett envist arbete för att få upp deltidarna och från om med juni i år har alla Sekos medlemmar heltid. Det rör sig om 5 personer som jobbat mellan 40% och 90% som nu får 100%.

Frågan har varit uppe i samverkan och på medlemsmöten på arbetsplatsen, de deltidsanställda har anmält till arbetsgivaren att de vill ha företrädesrätt till en högre anställningsgrad enligt paragraf 25a i Lagen om anställningsskydd (LAS).

- De lokala Seko-ombuden har gjort ett stort jobb och är mycket nöjda, kommenterar Ida Lindouf, ledamot i Seko Postens styrelse. Men allra gladast är förstås de som nu fått sina heltidsanställningar. Det här visar att det lönar sig att vara medlem i Seko, avslutar Ida.

Delta i PostNord Plus undersökning

Just nu genomför PostNord Plus en undersökning där de vill veta vilka fritidsrelaterade förmåner PostNords anställda vill ha i framtiden. Detta för att kunna erbjuda rätt utbud av erbjudanden och aktiviteter.

Undersökningen har skickats ut via mejl till de anställda i PostNord Sverige som har en e-postadress och alla som har ett konto på postnordplus.com. Dessutom kan de som inte har en e-postadress ta del av undersökningen via PostNord Learning. Undersökningen är öppen till den 9 juni och är helt anonym.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: