Medlemsinfomation vecka 21

Håll koll på dina försäkringar!

 

Publicerad:

Håll koll på dina försäkringar!

Är du med i Seko och har kollektivavtal på din arbetsplats är du försäkrad både på jobbet och på fritiden. I medlemskapet ingår bland annat en fritidsförsäkring och inkomstförsäkring.

Andra försäkringar som erbjuds till låg premie är hemförsäkring och juristförsäkring. Men alla kollar inte upp sina försäkringar eller de avtal som finns om man skadar sig. Detta har gett upphov till vad vi kallar för ”bom-pengar”, alltså pengar som brinner inne för att man inte har kunskap eller ork att ansöka om dem.

Ett exempel är en medlem i södra Sverige, där vi tillsammans skickade in en ansökan om arbetsskada till Försäkringskassan. Medlemmen fick rätt och fick livränta (uppfyllnad till ordinarie lön utifrån sin sjukpenning). Hen fick över 200 000 kronor retroaktivt från 2020, plus motsvarande sin nuvarande lön fram till 2024.

Här är några tips på vad man kan tänka på. Man skall alltid se över sina försäkringar, vare sig de är arbetsrelaterade eller inte.
• Ring Folksam 0771-950 950 när det gäller olyckor/sjukdomar på din fritid. De kan se vilka försäkringar man har via sitt medlemskap i Seko (och vilka extra man ev. har).
• Kontakta AFA 0771-88 00 99 om din skada är arbetsrelaterad. De ersätter din sjukskrivning och alla läkarutlägg etc.
• Har du skadat dig med försäkringspliktigt fordon i jobbet (även truck, men ej cykel) är det Protector 08-410 637 00 man kontaktar.
• Försäkringskassan 0771-524 524 kontaktar man om arbetsskadan är varaktig och framförallt om din inkomst påverkas (negativt) över längre tid pga en arbetsskada.
• Lämna in dina övriga läkarkvitton och apotekskvitton (ej arbetsrelaterade) till din chef på PostNord. Man får även tillbaka på sjukgymnastik och om man blir inlagd på sjukhus etc.
• Använd dig av PostNord friskvårdspengar. Man får tillbaka upp till 3000 kronor per år. Gäller även för till exempel massage och aktivitet i gymnastikgrupper mm.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: