Medlemsinformation vecka 20

Läget i avtalsrörelsen

Publicerad:

Läget i avtalsrörelsen

I måndags träffade Seko en uppgörelse med Almega Tågföretagen på spårtrafikområdet. Varslet om strejk kunde därmed blåsas av. Förbundet bedömer att uppgörelsen är så pass bra och att ett verkställande av en strejk inte skulle leda till en bättre uppgörelse. En strejk kan aldrig vara målet utan ett varsel om strejk är ett medel för att sätta tryck i syfte att nå en lösning. Det är precis det Seko har gjort nu.
Något som varit ohållbart inom spårtrafikbranschen är missbruket av sena
schemaändringar vilket nu fått en tydligare reglering. Om ändringar meddelas senare än 14 dagar före den avsedda ändringen kommer det bli svårare för arbetsgivaren enligt en särskild reglering.

Som en konsekvens av Sekos varsel inom Spårtrafik har Almega ställt in alla
förhandlingstillfällen med Seko inom vårt avtalsområde bransch kommunikation där bland annat PostNord ingår. Nu när parterna inom spårtrafik tecknat nytt kollektivavtal så kan våra förhandlingar mot Almega påbörjas inom kort.
När det gäller våra lokala förhandlingar mot PostNord har Seko Posten träffat PostNord för att växla yrkanden och diskutera dessa. Denna vecka har vi bokat in det första förhandlingstillfället med PostNord.

- Våra yrkanden i årets avtalsrörelse bygger på resultatet av vår avtalsenkät och diskussioner på medlemsmöten runt om i landet som många av våra medlemmar deltagit i, säger Patrick Theodorsson ledamot av Seko Postens styrelse. Högre lön och möjlighet till mer ledig tid är de tydligaste kraven från våra medlemmar. Att så många medlemmar valt att vara med och påverka våra avtalskrav är en styrka för oss i de kommande förhandlingarna, avslutar Patrick.
Seko Posten kommer kontinuerligt informera om hur det går i avtalsförhandlingarna via vår medlemsinformation.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: