Medlemsinformation vecka 19

Nya förvaltare av tjänstepensionen klara 

Flytta sommarsemestern?

 

Publicerad:

Nya förvaltare av tjänstepensionen klara

Vart femte år genomför Collectum en upphandling av förvaltare för våra tjänstepensioner. Under hösten och vintern har en ny upphandling gjorts och nu har de nya förvaltarna presenterats.
De bolag som fått förtroendet för nästa femårsperiod är följande:
- Traditionell försäkring: Alecta, AMF, Folksam, Nordea, SPP (Skandia och SEB tas bort)
- Fondförsäkring: Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SPP, Swedbank (Futur pension och Movestic tas bort)

Från den första oktober är det dessa förvaltare som man kan välja. Om den förvaltare du har nu inte vann upphandlingen så kommer du att få brev från Collectum under sommarn. Då kan du välja en ny förvaltare som ska få dina premier i framtiden eller så kan du välja att fortsätta att sätta in pengar hos din gamla förvaltare även om förvaltaren inte längre är valbar för nya sparare. Om du inte gör något val så kommer dina framtida premier gå till Alecta som är förvalsalternativet. De pengar som redan står hos din gamla förvaltare
kommer att stå kvar där om du inte väljer att flytta dem. Om du flyttar dem så kan det medföra en kostnad.

Det har kommit en del funderingar om Alecta som förval beroende på att de nyligen gjort stora förluster på amerikanska nischbanker. Collectum har sagt att Alecta historiskt varit mycket bra och att man har fortsatt förtroende för dem. De säger också att de kan ompröva det beslutet om det kommer fram mer uppgifter.

Om du inte tidigare gjort något val så kan det här vara ett tillfälle att sätta sig in i hur din tjänstepension fungerar. Vill du veta mer så kan du kontakta Seko postens pensionsinformatörer, gå en av våra pensionskurser eller själv söka information på collectum.se. Det är av naturliga skäl så att det framför allt är personer över 50 år som intresserar sig för pension men det är faktiskt så, att ju yngre du är desto mer kan du göra för din framtida pension.

Flytta sommarsemestern?

Ibland är det svårt att få ihop planeringen på sommaren. Det händer att våra medlemmar får frågan om de kan tänka sig att avstå från sin rätt till semester på sommaren och istället ta den senare. Seko Posten kan inte värdera vad semester på sommaren är värt för var och en och därför har vi inte reglerat någon ersättning för detta. Skulle någon anställd gå med på att flytta sin sommarsemester är det därför helt och hållet upp till varje enskild person att
komma överens med arbetsgivaren om ersättning.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: