Medlemsinformation vecka 18

Strejkvarsel inom spårtrafik Studieledighet

Publicerad:

Strejkvarsel inom spårtrafik

Seko beslutade i tisdags att varsla om strejk på spårtrafikområdet. Varslet innebär att cirka 1 200 medlemmar tas ut i strejk i tre olika steg om ingen uppgörelse nås.

Det är främst två sakfrågor som har lett till att förbundet nu tvingas lägga ett strejkvarsel. Dels handlar det om att det måste bli ett slut på sena schemaändringar och medlemmarna måste få tid till återhämtning. Sekos medlemmar i branschen vittnar om att scheman ändras med extremt kort varsel vilket omöjliggör ett normalt familje- och fritidsliv.

För att motverka den höga personalbrist som följer av den kris som spårtrafiken befinner sig i behöver parterna stärka incitamenten för enskilda arbetstagare att stanna kvar i branschen. Det är synnerligen viktigt givet den höga yrkeskompetens som krävs för att arbeta inom spårtrafiken. Rätt till sammanhållen ledighet är ett sådant incitament. Ledighet gör det lättare att stanna kvar i yrket eftersom möjligheterna till återhämtning ökar, vilket är viktigt vid ansvarsfullt arbete med oregelbundna arbetstider dygnets alla timmar, årets alla dagar.

– Allt som kan göras för att stoppa personalbristen i branschen måste göras, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson. Alla förstår att det är ett oerhört stort ansvar att transportera såväl många människor som gods på järnvägen. Vi kräver därför att våra medlemmar får möjlighet till en bättre återhämtning så att de kan framföra tågen på ett säkert sätt. Vår motpart, Almega Tågföretagen, har i förhandlingarna sagt att de inte vill diskutera och förhandla mer om vi inte lägger ett varsel. Nu är det upp till bevis, avslutar Ulrika.

Det första steget i Sekos varsel träder i kraft torsdagen den 11 maj klockan 15.00. Steg 2 den 15 maj och steg 3 den 18 maj.

Studieledighet

Sista ansökningsdag inför högskolornas hösttermin har varit och Seko Posten får en hel del frågor kring just studieledighet. För att ha rätt till tjänstledighet på grund av studier ska du ha varit anställd hos PostNord de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.

Sök studieledigt så snart du vet att du vill studera, vänta inte tills du fått ett antagningsbesked från den utbildning som du sökt. Arbetsgivaren får inte neka dig att vara ledig för studier men de har enligt lagen rätt att skjuta upp din ledighet i max sex månader, räknat från det datum ansökan lämnas in. Det är därför bra att ge chefen god tid att förbereda din ledighet.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: