Medlemsinformation vecka 15

Rätten till heltidsanställning

Rätten till utvecklingssamtal

Publicerad:

Rätten till heltidsanställning

För Seko Posten är rätten till en heltidsanställning en otroligt viktig fråga som vi dagligen arbetar med i hela landet. På förkommen anledning vill vi informera dig som idag jobbar deltid, men har önskemål om att få en högre anställningsomfattning upp till heltid, att det finns stöd i lagen om anställningsskydd § 25 A. En deltidsanställd har enligt denna lag företräde till högre sysselsättningsgrad om man anmält detta till sin chef.

Som förutsättning för denna företrädesrätt gäller att:
·       Deltidsanställd har anmält önskemål om högre sysselsättningsgrad.
·       Deltidsanställd har tillräckliga kvalifikationer för de nya arbetsuppgifterna.

- Företrädesrätten gäller endast på den enhet där du är anställd. Om flera personer begärt företrädesrätt till högre anställningsomfattning är det den person med längst anställningstid som först ska erbjudas högre anställningsomfattning, säger Sandra Svensk ordförande i Seko Posten.

Är du deltidsanställd men vill ha en heltidsanställning ska du prata med ditt lokala Seko- ombud. På Seko Postens hemsida seko.se/posten finns en framtagen blankett som du fyller i. Lämna blanketten till din chef samt en kopia till ditt lokala seko-ombud.

Rätten till utvecklingssamtal

Seko Posten får tyvärr fortsatt signaler om att utvecklingssamtalet inte prioriteras på alla arbetsplatser. Många av våra medlemmar hör av sig om att de inte har erbjudits ett utvecklingssamtal inte bara under det senaste året utan de senaste åren.

Det är din närmsta chef som ansvarar för utvecklingssamtalet och alla ska erbjudas minst ett samtal varje år. Utvecklingssamtalet är en möjlighet för de anställdas rätt till medinflytande och delaktighet. Det räknas som arbetstid och chefen ska planera det så att det inte genomförs samtidigt som du arbetar med andra arbetsuppgifter. På utvecklingssamtalet ska man bland annat prata om hur det går för PostNord, hur du som anställd vill utveckla dig inom företaget och vad man behöver göra för att utveckla hela arbetsplatsen. Det är viktigt att du får möjlighet att framföra dina åsikter på nuläget och utvecklingen i PostNord. Utgångspunkt i samtalet är situationen och arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen.

Seko Posten hoppas att utvecklingssamtalen i den nya organisationen, med mer närvarande chefer, blir en självklarhet.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: