Medlemsinformation vecka 13

Semester

Läget i avtalsrörelsen

 

Publicerad:

Semester

Vår rätt till semester styrs av semesterlagen och kompletteras av Seko Postens villkorsavtal med PostNord. Grundregeln är att alla anställda har 25 semesterdagar och av dessa har man rätt att ta ut fyra sammanhängande veckor under perioden juni, juli och augusti.
Redan i februari brukar PostNord be att få in önskemål om sommarsemester, vare sig man fritt få välja eller om man har rullande semesterperioder. Sen ska arbetsgivaren sammanställa alla önskemål och presentera ett förslag. Det är inte alltid man får exakt det man önskar utan man kan behöva flytta semestern någon vecka eller två. Allt detta ska ske i dialog med de anställda
och ska sedan förhandlas med de fackliga organisationerna.

Huvudsemester ska meddelas eller anslås senast 1 april.
Om du önskar semester utanför huvudsemestern och inte har med det på semesteransökan som anslås senast den 1 april, ska ansökan om detta ske i god tid så att den om möjligt kan tas med i kommande månadsplanering. Besked ska lämnas utan oskäligt dröjsmål dock senast inom 14 dagar från inlämnad ansökan. Om semesteransökan avslås ska du erhålla en motivering. Att få ett avslag på grund av att chefen inte vet hur personalläget är just den eller de dagarna du sökt är inte en motivering som vi anser är hållbar.

Läget i avtalsrörelsen

ust nu pågår förhandlingar mellan parterna inom industrin och avtalet som kommer att tecknas utgör det så kallade märket. I förra veckan kom ett förslag från opo (opartiska ordföranden) som innehöll ett avtalsvärde på totalt 6,5 procent över en avtalsperiod på två år. Första året 3,7 procent och andra året 2,8 procent. Efter diskussioner i förhandlingsdelegationerna var svaret
från samtliga fackliga organisationer nej medan arbetsgivarorganisationen svarade ja på budet.
Facken säger nej framför allt eftersom procenttalet och krontalet är för lågt. LO-samordningen yrkar på ett ettårigt avtal och viktiga krav saknas i förslaget.
Nästa vecka går avtalsrörelsen in i en intensiv period för parterna inom industrin då nuvarande avtal löper ut fredagen den 31 mars.
Målet är att nå fram till en överenskommelse om nya avtal från och med den 1 april. I och med att det är industrin som sätter märket kommer utfallet av dessa förhandlingar ha stor påverkan på Seko Postens kommande avtalsförhandlingar.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: