Medlemsinformation vecka 12

Kompensation för försenad lön

Detta gäller vid graviditet och vård av barn

Publicerad:

Kompensation för försenad lön

Enligt vårt kollektivavtal ska månadslön betalas ut tidigast den 25 och senast den sista dagen i intjänandemånaden. Timlön beräknas per kalendermånad och betalas ut i månaden efter intjänandemånaden. Fem medlemmar i södra Sverige fick under hösten sin lön för sent utbetald. Seko Posten har drivit ärendet och är nu överens med arbetsgivaren om kompensation till de drabbade, i form av en extra ledig dag.

-          Vårt kollektivavtal hade tidigare ingen skarp gräns för hur sen en utbetalning kunde vara, säger Siv Andersson, ledamot i Seko Postens styrelse. Men sedan 2021 kan lön inte utbetalas senare än den första vardagen i efterföljande månad utan att arbetsgivaren bryter mot avtalet, fortsätter Siv. En försenad lön kan ju innebära merkostnader för den drabbade men även om så inte är fallet kan det medföra en stress som kan vara nog så jobbig att hantera. Därför är det viktigt att vi markerar när det inträffar och det känns bra att vi kan ordna någon form av kompensation till våra drabbade medlemmar, avslutar Siv.

 

Detta gäller vid graviditet och vård av barn

För några veckor sedan informerade vi om regelverket som gäller vid föräldraledighet. Vi kompletterar nu med information kring graviditet och vab.

Den som är gravid och har ett tungt arbete kan av försäkringskassan beviljas graviditetspenning motsvarande 80% av SGI (sjukpenninggrundande inkomst) fr o m 60 dagar före beräknad förlossning till 10 dagar före. I ditt medlemskap i Seko har du en försäkring som ger ersättning om barnet skulle avlida. Den gäller efter utgången av graviditetsvecka 22 och fram tills barnet fyller 18 år. 

När ditt barn är smittat, sjukt eller ska på läkarbesök kan du vara ledig från jobbet för att ta hand om barnet. Löneavdraget på Postnord görs per timme. Ersättningen du får från Försäkringskassan när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning. Huvudregeln är att du kan få ersättning för vab från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: