Medlemsinformation vecka 47

Förändring kring hanteringen av olagliga försändelser

Publicerad:

Ny postlag förändrar hantering av olagliga försändelser

Sveriges riksdag har beslutat om en ny postlag som träder i kraft 2 januari 2023. Lagen ger PostNord möjlighet att underrätta polisen vid misstankar om olagligt innehåll i brev och paket.  I praktiken innebär det att en postanställd som tror att en försändelse innehåller narkotika, vapen eller något annat illegalt ska kontakta sin närmaste chef. Det kommer inte heller i fortsättningen att vara tillåtet för postanställda att bryta en försändelse, det är något som endast myndigheter får göra under vissa omständigheter.
Seko har varit remissinstans i arbetet med den nya lagen och när den nu blir verklighet ska Seko Posten träffa PostNord för att diskutera hur man skyddar personalen mot eventuella hot. Vi återkommer när vi har mer information om detta. Fram till att den nya lagen börjar gälla nästa år gäller fortsatt tystnadsplikten precis som vanligt.

Resultatet av avtalsenkäten

I oktober skickade vi ut en enkät till våra medlemmar där vi uppmanade till att svara på frågor om vad man tycker är viktiga prioriteringar i nästa års avtalsrörelse. Deltagandet var helt frivilligt och vi är glada att svarsfrekvensen blev över 34% - högsta någonsin. Inte helt förvånande tyckte de flesta av våra medlemmar att högre lön är den viktigaste, följt av mer semester/lediga dagar. Mer detaljer om svaren som ligger till grund för våra yrkanden i avtalsrörelsen kommer att redovisas på medlemsmöten under vintern. Då kommer vi också att visa skillnader mellan olika yrkesgrupper och åldersspann mm. Dessa möten kommer även att vara ett forum för att samla in arbetsplatsernas tre viktigaste förslag till avtalsyrkanden.

Black Friday på fredag
På fredag är det Black Friday. En stor köpdag som kommer att påverka paketvolymerna. När risken för stress ökar är det än viktigare att ta sina raster och arbeta i ett hållbart tempo. Inför Peak vet vi att det kommer att vara tufft, så är det varje år. Det viktiga är att vi får rätt förutsättningar, t ex att vi är tillräckligt många. Fackets paroll ”Utan Sekos medlemmar stannar Sverige” blir extra tydligt denna period för Seko Postens medlemmar.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: