Medlemsinformation vecka 44

Semesterväxling till pension
Senaste nytt från avtalsrörelsen
Svara på Jobba Rätt-enkäten

Publicerad:

Semesterväxling till pension

Du som har 31 semesterdagar kan växla in ett antal av dessa dagar mot extra pensionspremier. Det är 2023 års semesterdagar som avstås och du måste ha minst 28 dagar kvar efter växlingen. Är du chef gäller att du måste ha 30 dagar kvar. Minst 2 semesterdagar måste växlas in. Du anmäler dig genom My Benefit mellan 1 november kl. 12.00 och 30 november kl. 24.00. Du som semesterväxlat under 2022 kan under samma period avsluta eller ändra det antal dagar du växlar. Gör du inte det fortsätter din semesterväxling att gälla som tidigare år. De extra pensionspremierna sätts in i det bolag du valt för din ITPK-P pension vid ditt val i Collectum.

Senaste nytt från avtalsrörelsen

Den 31 oktober beslutade LO-styrelsen att rekommendera medlemsförbunden besluta om vilka konkreta krav som ska ställas utifrån den lönemodell som LOs representantskap beslutade om förra veckan. Kravet landade på 4,4 procent i löneökningar. Enligt den modell som presenterades förra veckan innebär kravet löneökningar på 1 192 kronor för de med en lön under 27 100 kronor/månad samt en höjning av lägstalönerna i de centrala avtalen med 1 371 kronor. För de med en lön över 27 100 kronor/månad blir därmed kravet på löneökningar 4,4 procent.
Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia kommenterar beslutet så här:

– Vår ambition har hela tiden varit att ställa krav som gör att våra medlemmar inte får betala priset i den exceptionella tid vi befinner oss i med kraftiga prisökningar och en kommande lågkonjunktur. Vi hade gärna sett att vi landat i högre krav denna gång och vi har gjort vad vi har kunnat för att pressa upp nivåerna men jag står bakom beslutet i LO-styrelsen. Nu handlar det om att få ut så mycket som möjligt i de kommande förhandlingarna så att utfallet hamnar så nära kraven som möjligt, avslutar Gabriella.

LO beslutade förra veckan om en lönemodell som är en kombination av procent och krontal, där löneutrymmet beräknas enligt det sätt som är mest fördelaktigt för våra medlemmar. Det är en modell som Seko står bakom och som är prövad i tidigare avtalsrörelser. Nu pekar det mot att det blir en LO-samordning i den här frågan vilket är bra. Ju fler medlemmar och ju fler fackförbund vi är som ställer krav, desto starkare blir vi.

Svara på Jobba Rätt-enkäten

De medlemmar som har anmält sin epostadress till Seko har fått en enkät om Jobba Rätt-kampanjen skickad till sig. Det skulle vara värdefullt för oss om du som fått den tar dig tid att svara.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: