Medlemsinformation vecka 43

Utebliven lön Vad gör ett skyddsombud?

Publicerad:

Utebliven lön

Sen PostNord gick över till systemet Success Factors (SF) har flera medlemmar hört av sig och berättat att de inte fått lön i enlighet med kollektivavtal och sitt anställningsavtal. Ibland har det blivit fel lön och i flera fall har man inte fått någon lön över huvud taget. Bara vi får vetskap om vad som har drabbat våra medlemmar hjälper vi till och kontaktar chefen eller HR och driver frågan. Det är främst tidsbegränsat anställda som drabbas och vi vet att många är nyanställda och inte hunnit ta ställning kring ett medlemskap i Seko. Om du misstänker att du är drabbad av kaoset, bli medlem och hör av dig till ditt Seko-ombud.

Vad gör ett skyddsombud?

Som vi skrev förra veckan pågår just nu arbetsmiljöveckan och den 26/10 är det skyddsombudens dag. Ett skyddsombud har en viktig roll i arbetet för en bättre arbetsmiljö.

I skyddsombudets uppdrag ingår bland annat att:

-          hålla kontakt med arbetskamraterna om hur de har det på jobbet

-          ta upp frågor om arbetsmiljön med närmaste chef

-          delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Skyddsombudet bidrar till att arbetsmiljön blir bättre. Det handlar exempelvis om att vara med och bidra till satsningar som är bra för alla anställdas välmående och hälsa, och som minskar ohälsa och olycksfall.

Det sker ofta genom att skyddsombudet tillsammans med chefen undersöker, riskbedömer, åtgärdar och följer upp arbetsmiljön. Att vara med i det här förbättringsarbetet, och se resultatet, är en vanlig drivkraft för många skyddsombud.

 

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?

Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det första halvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer. Gå in på seko.se.

Ladda ner pdf för utskrift

 

Uppdaterad: