Medlemsinformation vecka 41

Semesterregler

Svara på avtalsenkäten!

Publicerad:

Semesterregler

Vår rätt till semester styrs av semesterlagen och kompletteras av Seko Postens villkorsavtal med PostNord. Grundregeln är att alla anställda har 25 semesterdagar och av dessa har man rätt att ta ut fyra sammanhängande veckor under perioden juni, juli och augusti. Seko Posten har de senaste veckorna fått några frågor om semester.

Hur fungerar semesterkoefficienten?
Jobbar man färre än fem dagar i genomsnitt per vecka får man en kvot där det dras mer än en semesterdag för varje dag man tar ut. Detta är för att antalet semesterdagar ska räcka till lika lång ledighet. Om man t ex är ledig en dag i veckan så går det åt 1,25 för varje semesterdag (5/4). Då räcker 25 semesterdagar till fem veckors ledighet.

Jag har sökt semester över påsk nästa år. Min chef säger att jag får vänta på besked till schemat kommer i mars, stämmer det?
Nej, det stämmer inte. Vi har en överenskommelse med PostNord att besked om ledighet ska ges inom 2 veckor. Ett avslag ska dessutom motiveras och att motivera ett Nej med ”att vi vet inte hur det ser ut då” tycker inte vi är en ok motivering.

Jag har sagt upp mig och nu säger PostNord att jag inte kan ta ut alla mina semesterdagar som jag har enligt lönespecifikationen, hur funkar det?
Enligt vårt lokala avtal har vi ”förskottssemester”. Det betyder att du vid årsskiftet får tillgång till hela årets semester. Men om du avslutar din anställning innan året är slut sker en avräkning, med ungefär två dagar per månad.

Vad händer om jag har 25 sparade semesterdagar och 4 dagar kvar av årets semester när 2022 är slut, brinner de 4 dagarna inne?
Nej, det gör de inte. Om du av någon anledning exempelvis blivit sjuk under din semester och inte kunnat ta ut alla dina dagar faller de ut i pengar. Vi vill ändå uppmana alla våra medlemmar att aktivt ansöka om ledigt för alla dagar som överstiger 25 dagar som är max taket för sparad semester.

 

Svara på avtalsenkäten!

Det är viktigt för oss som förhandlar kollektivavtal att veta vad våra medlemmar tycker. Förra veckan skickade vi ut ett brev med inloggningsuppgifter och en uppmaning att svara på enkäten.
Avtalsenkäten som ligger till grund för de avtal vi har för avsikt att teckna nästa år, det är därför det är så viktigt att så många medlemmar som möjligt svarar.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: