Medlemsinformation vecka 39

Löneförhöjning 2022

Publicerad:

Löneförhöjning 2022

Nu är det snart dags för ny lön. Den 1 augusti höjdes lägstalönen till 23975kr/mån eller 135,23 kr/timme. För alla tillsvidareanställda Seko-medlemmar ska det fördelas ett löneutrymme på 2% eller 536 kr.  Seko avtalar om löneförhöjningar med både procent och krontal eftersom procent gynnar de med högre löner och krontal är bättre för de med lägre löner. Med procent och krontal räknar vi ut hur mycket pengar som finns att fördela på våra medlemmar. Det finns ingen individgaranti i årets uppgörelse, 2% men lägst 536 kr är en insamlingsmodell och brytpunkten ligger på 26 805 kronor.

-          Hur mycket var och en får kommer att fastställas i en lokal förhandling som genomförs på samma sätt som tidigare år, säger Siv Andersson ledamot i Seko Postens styrelse. Det finns inga centrala överenskommelser om lönekriterier, lönespann eller liknande. Lönerevisionen är en avtalsförhandling vilket innebär att parterna måste bli överens.

Vårt nuvarande löneavtal sträcker sig fram till sista juli 2023 och vi håller redan på att förbereda oss inför de nya avtalsförhandlingarna. Siffrorna ovan är vad nuvarande avtal ger och är vad vi har att förhålla oss till i år. Men vi måste redan nu börja fundera över hur vi nästkommande år tar igen vad vi förlorat, avslutar Siv.

Utbetalningen av ny lön kommer att ske så fort som möjligt efter det att förhandlingarna är avslutade med retroaktivitet från den 1 augusti.

Seko Posten har länge påtalat att chaufförslönerna ligger lägre än marknaden. Därför är det glädjande att PostNord nu skjuter till extra pengar till C- och CE-chaufförer. Eftersom dessa pengar är ett arbetsgivarbeslut kommer Seko Posten inte att vara delaktig i hur de fördelas mellan chaufförerna. Den extra satsningen gäller från 1 augusti och PostNord kommer att göra justering i samband med löneförhandling.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: