Medlemsinformation vecka 22

Sista fasen i Solo

Publicerad:

Sista fasen i Solo

Den 2 maj gick Umeå, Sundsvall och delar av Rosersbergs terminalområde in i Solo och därmed är hela Sverige nu inne i varannandagsutdelning. En av anledningarna till att stötvis gå in i Solo var att organisationen skulle kunna vara lärande. Hur man säkerställer arbetsvariation, gör linjerna lagom stora och har en rimlig stor tilltro till tekniska hjälpmedel skulle bli nyttiga erfarenheter när nästa område skulle in i Solo. Det har varit varierande hur mycket PostNord har lyckats lära av varje utrullning, samtidigt som förutsättningarna naturligtvis inte varit identiska för alla områden.

I Solos sista del kan vi konstatera att det på några ställen fungerar helt okej, på andra arbetsplatser har man små eller stora problem. Det handlar om att man inte hunnit öva klart vilket lett till försämrad arbetsrotation, övertro på vad en brevbärare kan hinna under en dag vilket har lett till för stora linjer och i höghus kammas c-femmorna inte längre in. Region Nord - som är en stor del av den sista utrullningen - har ett mycket högre antal försändelser per hushåll än rikssnittet och på många orter saknas konkurrens även i ODR-affären. Där har man haft en del problem med att säkerställa att det inte blir fler än fyra flöden i utdelningen.

-          Själva idén med att dela ut post varannan dag har våra medlemmar generllt inga större problem med, det är snarare märkliga organisationsförändringar i samband med Solo som är problem. Plötsligt ska c-femmor inte kammas in längre, arbetsrotationen uteblir och linjerna är för långa, säger Ida Lindouf ledamot i Seko Postens styrelse. Det pågår projekt där man prioriterar renodlade processer framför en sund arbetsrotation och det är ingenting som vi kan stå bakom. Vi hoppas nu att man lyssnar på personalen och rättar till det som har blivit fel, avslutar Ida.

Den utdelningsmodellen som varannandagsutdelning innebär tillåter i sig en mängd olika lösningar för arbetsvariation. Ändå är det bara på ett fåtal ställen som man lyckats kombinera tjock och tunn slinga på samma dag – ett enkelt sätt att åstadkomma en bra arbetsrotation. Att ha möjlighet till en bättre arbetsmiljö och inte tillvarata den är naturligtvis en dålig idé.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: