Medlemsinformation vecka 21

Medinflytande i PostNord

Publicerad:

Medinflytande i PostNord
De anställdas inflytande över arbetsgivarens beslut om den egna arbetsplatsen och företaget i stort regleras i Sverige i Medbestämmandelagen (MBL). För att ytterligare reglera formerna för inflytandet har Seko Posten ett avtal med PostNord som heter Kollektivavtal om medinflytande. MBL handlar både om att arbetsgivaren är skyldig att förhandla och samverka alla beslut som innebär större förändringar för de anställda men även att regelbundet informera de fackliga organisationerna och de anställda om hur det går för företaget. Kollektivavtal om medinflytande innebär bland annat att arbetsgivaren skall involvera facket så tidigt som möjligt i beslutsprocessen och kalla de fackliga företrädarna och skyddsombuden till samverkansmöte ett visst antal gånger per år.

Arbetsgivaren skall dessutom genomföra arbetsplatsträffar
regelbundet där de anställda skall ges möjlighet att framföra frågor som är av vikt för den egna arbetsplatsen.

Utvecklingssamtalet är ytterligare en möjlighet för de anställdas rätt till medinflytande och delaktighet. Det är chefens som ansvarar för utvecklingssamtalet och alla ska erbjudas minst ett samtal varje år.
Den senaste tiden har Seko Posten begärt förhandling om brott mot Kollektivavtal om medinflytande i flera fall. Tvisterna har bland annat handlat om att man på ett par arbetsplatser fattat beslut om organisationsförändringar utan att samverka med Seko innan beslut. Det har
också varit ett fall där arbetsgivaren inte kallat till det antal samverkansmöten som man enligt avtalet är skyldig att göra varje år. Ett par av dessa tvister har resulterat i att arbetsgivaren fått betala skadestånd till Seko Posten för avtalsbrott.
Både arbetsgivaren och de fackliga organisationerna är överens om att detta avtal är viktigt för att öka de anställdas medinflytande och delaktighet i företagets beslutsprocess. Därför har nu parterna blivit överens om att uppdatera avtalet och göra det tydligare och enklare att efterleva.
- Att ha möjlighet att påverka omorganisationer och rätt att säga sin mening är en viktig fråga för våra medlemmar och det känns bra att vi nu har sett över avtalet och uppdaterat det på några viktiga punkter, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse. Att alla parter sätter sig in i avtalet bör leda till stabilare organisationer och färre tvister, avslutar Patrick.
Parterna i PostNord kommer att genomföra en gemensam utbildning i avtalet efter sommaren för alla chefer, fackliga motparter och skyddsombud som förhoppningsvis leder till bättre avtalsefterlevnad framöver. Det nya avtalet börjar gälla den 1 juli.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: