Medlemsinformation vecka 20

Lokalt fackligt arbete gav ersättning till medlemmar

Publicerad:

Lokalt fackligt arbete gav ersättning till medlemmar
På en arbetsplats i Sverige har man schemalagt brevbärare på arbetspass som överstiger fem timmar utan vare sig rast eller måltidsuppehåll. Detta strider mot vårt kollektivavtal med PostNord.
Det felaktiga schemat uppmärksammades av Sekos lokala förtroendevalda som begärde en överläggning med arbetsgivaren. Man blev där överens om att PostNord i framtiden tydligt anger på aktuella scheman, rätten till måltidsuppehåll då arbetstiden överstiger fem timmar. Detta skall framgå på respektive dag där arbetspasset överstiger fem timmar.
Ersättning om 15 min/tillfälle för 10 brevbärare kommer att betalas ut retroaktivt. Uppgörelsen innebär att våra medlemmar får dela på ca 14000kr.

Det som beskrivs i den här informationen gäller inte anställda som kör fordon med färdskrivare.
Rast ska omfatta minst 30 min. Rast räknas inte som arbetstid och man är inte skyldig att stanna kvar på arbetsplatsen utan man förfogar fritt över sin tid. Arbetsgivaren ska på förhand ange rasternas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger. Rasten ska förläggas så, att arbetstagarna inte utför arbete mer än fem timmar i följd. En rast får förläggas efter högst sex timmars arbete i följd om den anställde under dessa sex timmar har haft ett måltidsuppehåll. Sådana måltidsuppehåll är högst 20 minuter och minst 15 minuter och räknas som arbetstid.
Arbetsgivaren ska ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna. Om arbetsförhållandena kräver det, får i stället särskilda arbetspauser läggas ut. Arbetsgivaren ska i så fall på förhand ange arbetspausernas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger. Pauser räknas in i arbetstiden
- I vårt avtal regleras rätten till raster, måltidsuppehåll och pauser just för att våra medlemmar ska få den återhämtning de behöver, säger Ida Lindouf ledamot av Seko Postens styrelse. Det handlar inte bara om att ta rasten vid rätt tidpunkt utan även hela sin rast. Vi jobbar inte gratis - vi jobbar rätt, avslutar Ida.
På förekommen anledning vill vi även vara tydliga med att en schemalagd rast inte får delas upp.

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad: