Medlemsinformation vecka 19

Ledighet med lön

Nytt medinflytandeavtal

Publicerad:

Ledighet med lön
Ledighet med lön regleras av vårt kollektivavtal. Sådan ledighet beviljas i regel endast för del av arbetsdag. I särskilda fall kan det dock gälla även för en eller flera dagar, till exempel vid allvarligare sjukdomsfall (när ersättning inte betalas från allmän försäkring), dödsfall, begravning, bouppteckning eller arvskifte inom egen familj eller den närmaste släktkretsen. Man ska alltid utgå från erforderlig tid och det kan se väldigt olika ut. I Erforderligtid räknas även restid. Antalet dagar för familjeangelägenheter är högst sju arbetsdagar per kalenderår.

Seko Posten får en del frågor kring vad som gäller i dessa frågor, mycket kring definitionen på ”egen familj och närmaste släktkretsen” Är du osäker eller tycker att din chef har gett ett felaktigt svar, prata med ditt lokala ombud så hjälper vi till.

När du ska flytta har du också möjlighet att vara ledig med lön. Huvudregeln är en dags ledighet men om PostNord betalar ersättning för flyttkostnader kan man beviljas fler dagar men högst tre dagar.

Om det finns möjlighet att styra ett läkarbesök till tid som inte är arbetstid ska man försöka göra det annars gäller följande.
Ledighet med lön beviljas för läkar- eller tandläkarbesök mm i följande fall:
1. Vid akuta besvär samt undersökningar eller behandlingar efter remiss av läkare eller tandläkare.
2. Vid övriga besök hos läkare, företagshälsovård eller öppen vård samt vid
mödravårdscentral.
Ledighet med lön beviljas inte i den mån arbetstagaren under aktuell tid är frånvarande av annan anledning (semester, tjänstledighet, sjukdom, fridagar och annan frånvaro när ersättning utbetalas av Försäkringskassan eller annan försäkringsinrättning).

Nytt medinflytandeavtal
Parterna inom PostNord är överens om ett nytt medinflytandeavtal inklusive
arbetsmiljöavtal och bilaga om samverkan. I medinflytandeavtalet regleras bland annat samverkan, formerna för arbetsplatsträffar och utvecklingssamtal, det som ger våra medlemmar inflytande på arbetsplatserna. Avtalet gäller från och med den 1 juli och kommer publiceras på vår hemsida inom kort.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: