Medlemsinformation vecka 17

Sekos medlemsvecka  Karensavdraget

Publicerad:

Sekos medlemsvecka
Som vi skrev i förra veckans medlemsinformation pågår just nu Sekos gemensamma medlemsvecka. På vissa arbetsplatser tjuvstartade vi redan förra veckan och i helgen, allt för att hinna med att träffa så många medlemmar som möjligt. Det finns just nu mycket att prata om.
Några viktiga frågor som diskuteras är Solo, tunga lyft och övertidsstopp.
Utifrån dessa diskussioner känns det extra bra att Seko Posten redan i höstas fattade beslut att genomföra en kampanj som vi kallar Jobba Rätt. Aktiviteten kommer äga rum vecka 38 och kommer att handla om saker som att motverka stress, hålla arbetstider, följa trafikregler och maskininstruktioner, samt annat som känns viktigt att belysa på våra olika arbetsplatser.

- Vi vet av erfarenhet att pressen ökar på våra medlemmar när företaget vill spara. Speciellt när de kanske jämför sig med oseriösa konkurrenter som saknar kollektivavtal, säger Mårten Pavlov ledamot i Seko Posten. Våra medlemmar gör sitt bästa varje dag för att arbetsplatserna ska fungera och de ska inte behöva riskera sin hälsa för att rädda ett bolagsresultat om det nu ser ut att bli lägre än förväntat. Vi ska ha rätt förutsättningar för vårt arbete och Jobba Rätt sätter fingret på just det, avslutar Mårten.


Karensavdraget
Ytterligare en fråga som diskuteras flitigt under medlemsveckan är karensavdraget. Under pandemin har det blivit ännu tydligare att karensavdraget har blivit en klassfråga. De flesta av
våra medlemmar har inte haft möjligheten att arbeta hemifrån när man känt sig lite krasslig utan drabbats av karensavdraget. Det finns många gånger en tydlig koppling mellan löneläget och möjligheten att arbeta hemma. Under pandemin fattades dock ett mycket bra beslut med en tillfällig ersättning som dock upphörde den 31 mars i år.

- Det är dags att permanent skrota karensavdraget och det kommer troligen bli en av många frågor att diskutera inför valrörelsen efter sommaren menar Daniel Hansen, ledamot Seko Postens styrelse. Det är oftast de sämst avlönade på arbetsmarknaden som måste utföra sitt arbete på plats medan lite bättre betalda tjänstemän har lättare att arbeta hemifrån. Det är en löneskillnad från början som förstärks av ett orättvist karensavdrag.
Jag tror dessutom att många plakat på 1 maj kommer prydas av texten ”slopa
karensavdraget” avslutar Daniel.


Medlemsveckan avslutas den 1 maj och Seko Posten vill passa på att önska alla medlemmar en fin Valborg och en ännu finare 1 maj. Hoppas vi ses i ett förstamaj-tåg nu när vi kan träffas igen!

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: