Medlemsinformation vecka 16

Nytt kollektivavtal om bemanning  Semesterkoefficient    Medlemsvecka 

Publicerad:

Nytt kollektivavtal om bemanning
Denna vecka har parterna i PostNord blivit överens om ett nytt kollektivavtal om bemanning. Avtalet ersätter det nuvarande avtalet från 2015 och börjar gälla från och med den 1 juli.
- Att se över avtalet var en del av avtalsuppgörelsen från 2020/2021 och det är glädjande att vi äntligen är klara säger, Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse. Det nya avtalet innebär inga stora förändringar men vi har sett till att det finns förbättringar på flera områden. Bland annat finns det ett krav på att grundbemanningen ska samverkas inför varje kvartal för att PostNord ska få använda anställningsformen extraanställda och bemanningsföretag.
- Vi har även tagit höjd för den kommande förändringen av LAS, om en arbetstagare har varit anställd hos PostNord i en särskild visstidsanställning och därefter som vikarie i sammanlagt mer än 18 månader övergår anställningen till en tillsvidareanställning. Detta är en halvering av vad lagen säger, avslutar Patrick.

Vi återkommer framöver med ytterligare information om vad förändringarna i LAS innebär.

Semesterkoefficient
Seko Posten får fortfarande relativt många frågor kring hur semesterkoefficienten fungerar. I vårt avtal (och på hela arbetsmarknaden) omvandlar man bruttosemesterdagar til nettosemesterdagar i de fall då man inte arbetar alla veckans arbetsdagar. Jobbar man färre än fem dagar får man en kvot där det dras mer än en semesterdag för varje dag man tar ut. Om man t. ex. har 80-90-100 och är ledig en dag i veckan så går det 1,25 för varje semesterdag (5/4). Då räcker 25 semesterdagar till fem veckors ledighet. Utan kvoten hade det räckt till sex veckors ledighet. Skälet är alltså att alla skall få lika lång ledighet. Har man 80-90-100 och arbetar fem
dagar i veckan så dras det en dag för varje semesterdag man tar ut. Semesterkoefficientens storlek är beroende av hur många arbetsfria dagar utöver de markerade fridagarna man skulle haft enligt schema.

Medlemsvecka
På måndag den 25 april inleds Sekos gemensamma medlemsvecka. Förtroendevalda från Seko Posten kommer besöka många av våra arbetsplatser för att prata med medlemmar och hålla
medlemsmöten. Passa på att ställa just de frågor som du funderar över.
Följ oss också på Facebook och Instagram där vi under veckan kommer lägga upp bilder och svara på medlemmarnas frågor. Vi kommer även lansera ett nytt koncept som vi kallar trettiosekunders-tisdag.
Utan Sekos medlemmar stannar Sverige!

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: