Medlemsinformation vecka 49

Rätten att arbeta i Sverige

Publicerad:

Rätten att arbeta i Sverige
Seko Posten har i veckan blivit kontaktade av medlemmar som informerats av arbetsgivaren att samtliga anställda måste visa upp handlingar som styrker medborgarskap samt gällande arbetstillstånd för dem som är medborgare i land utanför EU/EES. Vad handlar då detta om?

Till att börja med så är det inget som Seko Posten och arbetsgivaren blivit överens om. Det är inte heller något som PostNord som arbetsgivare fattat beslut om. Det rör sig om att alla arbetsgivare i Sverige enligt lag är skyldiga att säkerställa att samtliga anställda har rätt att arbeta i Sverige. Sedan i våras har PostNord infört en rutin vid nyrekrytering där man gör denna kontroll i samband med att anställningen ingås. Skälet till att man nu
gör kontrollen på alla anställda, även dem som arbetat i många år, beror på att det inte är tillåtet enligt svensk diskrimineringslagstiftning att endast kontrollera vissa anställda.

Alla anställda skall visa upp giltig handling för sin närmaste chef senast den 30 juni 2022. För svenska medborgare gäller pass, nationellt ID-kort eller annan giltig IDhandling tillsammans med personbevis. Medborgare i annat EU/EES-land eller Schweiz skall visa upp pass. Övriga som är medborgare utanför EU/EES skall visa upp sitt pass tillsammans med giltigt arbetstillstånd eller andra handlingar som styrker rätten att arbeta i Sverige.

Ersättning för karensavdraget återinförs
Med anledning av att smittspridningen nu ökar i samhället meddelade regeringen i tisdags att ersättningen för karensavdraget återinförs från och med den 8 december.

- Det är bra att ersättningen för karensavdraget nu införs igen säger Sandra
Svensk, ordförande i Seko Posten. Med tanke på att det är viktigt att alltid stanna hemma vid minsta symptom så är det välkommet att regeringen nu fattat detta beslut. De flesta av våra medlemmar har ingen möjlighet att arbeta hemifrån och ingen skall behöva känna sig tvungen att gå till jobbet av ekonomiska skäl när man egentligen borde stannat hemma, avslutar Sandra.

Ersättningen är precis som tidigare 810 kronor. Arbetsgivaren drar av karensavdraget från sjuklönen som vanligt. Som anställd söker man ersättningen retroaktivt från och med den 8 december till och med den 31 mars 2022 via Försäkringskassans hemsida.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: