Medlemsinformation vecka 45

Seko säger nej till att LO ansluter sig till huvudavtal

Publicerad:

LO-styrelsen beslutade igår att rekommendera representantskapet, som är LO:s högsta beslutande organ, att besluta om att LO ska ansluta sig till det så kallade huvudavtalet. Seko röstade dock nej.

– Försämringarna för våra medlemmar är samma nu som de var tidigare. Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris för att få möjlighet till omställning i form av försämrade turordningsregler, slopad saklig grund, mindre möjligheter att exempelvis driva frågor om hyvling i kommande avtalsrörelser. Vi tycker att detta är fel väg att gå men har givetvis respekt för att en majoritet av LO-förbunden vill något annat, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

I huvudavtalet konstaterar parterna att man genom uppgörelsen är tillfreds med hur arbetsmarknaden fungerar när innehållet i avtalet blir verklighet. Enligt Seko är detta ytterligare ett skäl att säga nej.

– Jag kan inte med öppna ögon säga att det är okej att låsa in frågor som hyvling, försämrad turordning och så vidare i ett avtal utan möjlighet att påverka detta under väldigt lång tid framöver, fortsätter Lavecchia.

– Vi som förbund har ägnat flera år åt att motarbeta försämringar i LAS, opinionsmässigt, i de demokratiska församlingar vi deltagit i och genom politisk påverkan. Vi har sagt nej till dessa förändringar under lång tid och inget i sakfrågan har ändrats. Våra medlemmar behöver mer trygghet, inte mindre. Därför säger vi nej även denna gång, säger Lavecchia.

– Nu vill en majoritet av LO-förbunden något annat. Vi har givetvis respekt för det och i en demokratisk organisation är det majoriteten som bestämmer. Men vi har gjort allt vi kan för att stoppa detta, tyvärr räckte det inte hela vägen, säger Gabriella Lavecchia.

Innebär LO:s beslut att Sekos medlemmar automatiskt kommer omfattas av huvudavtalet?
– Nej. Det innebär att vi får möjligheten att ta ställning till om vi ska eller inte ska ansluta oss i ett senare skede. Detta är en fråga som vi kommer att diskutera framöver i våra beslutande församlingar. Vi har ännu inte landat. Vi kommer att behöva tid för att analysera och diskutera denna fråga, avslutar Gabriella Lavecchia.
 
Ladda ner pdf för utskrift 
 
 
 
 

Uppdaterad: