Medlemsinformation vecka 44

Rekordstort skadestånd till Seko Posten för brott mot avtal.

Semesterväxling till pension

Publicerad:

Rekordstort skadestånd till Seko Posten för brott mot avtal.
I PostNord har parterna tecknat ett kollektivavtal om bemanning. Avtalet ger facket större inflytande och insyn över bemanningsfrågorna på våra arbetsplatser och ger tidsbegränsat anställda en snabbare väg till fast anställning än vad lagen medger. I gengäld får arbetsgivaren
via avtalet ökad flexibilitet genom att kunna använda extraanställda när det uppstår personalbehov som är svåra att förutse. Extraanställda, som främst ska vara studenter eller andra som har en annan huvudsaklig sysselsättning, får maximalt arbeta 39,9% under ett kalenderkvartal. Nyligen avslutade Seko Posten en tvisteförhandling mot PostNord om brott mot avtalet i över 100 fall, vilket resulterade i att PostNord skall betala ett sexsiffrigt skadestånd till
Seko Posten.

- Tyvärr har vi sett en utveckling den senaste tiden med ovanligt många tvister på kollektivavtal om bemanning säger Patrick Theodorsson, ledamot av Seko Postens styrelse. Att arbetsgivaren medger brott mot avtalet och betalat ett stort skadestånd är bra men det viktigaste är avtalets efterlevnad.
Under tiden som vi förhandlat tvister på avtalet har parterna i PostNord parallellt påbörjat diskussioner i syfte att förbättra kollektivavtal om bemanning och göra avtalet tydligare. Seko Posten är angelägna om avtalets fortlevnad men det förutsätter att arbetsgivaren tar ett större ansvar för att säkerställa att avtalet följs.

- Extraanställda och bemanningsföretag kan vara ett komplement men får aldrig ersätta riktiga anställningar. En grundbemanning som i huvudsak bygger på tillsvidareanställningar med heltid som norm är en förutsättning för att få väl fungerande arbetsplatser, avslutar Patrick


Semesterväxling till pension
Du som har 31 eller 34 semesterdagar kan växla in ett antal av dessa dagar mot extra pensionspremier. Det är 2022 års semesterdagar som avstås och du måste ha minst 28 dagar kvar efter växlingen. Är du chef gäller att du måste ha 30 dagar kvar. Minst 2 semesterdagar måste växlas in. Du anmäler dig genom My Benefit mellan 1 november kl. 12.00 och 30 november kl. 24.00. Du som semesterväxlat under 2021 kan under samma period avsluta eller ändra det antal dagar du växlar. Gör du inte det fortsätter din semesterväxling att gälla som tidigare år. De extra pensionspremierna sätts in i det bolag du valt för din ITPK-P pension vid ditt val i Collectum.

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer.
Gå in på seko.se och fyll i ansökan direkt. Följ oss gärna på facebook. Där får du löpande information från Seko Posten.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: