Medlemsinformation vecka 43

Solo rullar vidare

Skyddsombudens dag

Publicerad:

Solo rullar vidare
Denna vecka infördes den nya produktionsmodellen med varannandagsutdelning i de södra delarna av Stockholm. Sen en månad tillbaka är även förändringen genomförd i region Stockholm Nord. På grund av att utrullningen i de båda Stockholmregionerna genomförs i nära
anslutning till Peak görs inga personalneddragningar i det här läget.

Anpassning av ny grundbemanning genomförs i början på nästa år och om det kommer att leda till arbetsbrist i Stockholmsområdet är i dagsläget oklart.
- Innan Solo började genomföras trodde vi att vi skulle drabbas av en ganska stor övertalighet inom distribution men så har lyckligtvis inte blivit fallet hittills säger Sandra Svensk, ordförande i Seko Posten. I region Syd och Väst där varannandagsutdelning först infördes har ingen med tillsvidareanställning sagts upp på grund av arbetsbrist. Det beror på att man haft ett stort antal tidsbegränsat anställda samt att vissa har valt att utnyttja omställningsavtalets möjlighet att lämna frivilligt. Det är svårt att förutse vilka
personalkonsekvenser som kan uppstå på olika delar i landet men det viktigaste för vår del är naturligtvis att de neddragningar som görs är grundade i verkligheten och att eventuell arbetsbrist hanteras på ett schysst sätt i enlighet med våra avtal, avslutar Sandra.

Den nya produktionsmodellen har generellt fungerat ok med vissa undantag. Seko Posten har dock uppmärksammat arbetsgivaren på att det fortfarande finns en del kvar att göra bland annat att få till mer arbetsvariation mellan tunn och tjock slinga men även det faktum att det finns slingor som inte är anpassade till att två dagars post skall delas ut på en dag. Utrullningen i Stockholm denna vecka var den sista för i år. Därmed har spridningsområdena från fyra av landets nio brevterminaler genomfört förändringen under året. Under nästa år går resterande delar av landet igång med varannandagsutdelning vilket sker under de två första kvartalen.

Skyddsombudens dag
Den 27 oktober var det skyddsombudens dag som firas för att uppmärksamma skyddsombuden och synliggöra deras viktiga uppdrag. Skyddsombudens dag firas varje år under den europeiska
arbetsmiljöveckan som infaller vecka 43. Skyddsombuden arbetar på uppdrag av oss anställda för att förbättra arbetsmiljön och för att våra arbetsplatser skall vara säkra. Ge gärna ditt skyddsombud lite extra uppmärksamhet och några uppmuntrande ord.


Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt. Följ oss gärna på facebook. Där får du löpande information från Seko Posten.

Ladda ner pdf för utskrift

Granskad: