Medlemsinformation vecka 39

Förändring kring Coronarestriktioner
Tillfälliga ersättningar upphör

Publicerad:

Den 7 september meddelade regeringen med stöd av folkhälsomyndigheten att Sverige från och med den 29 september är redo att släppa på många av de nuvarande restriktionerna kopplat till Covid-19. Pandemin är dock inte över och det är viktigt att man fortsatt håller avstånd, stannar hemma om man är sjuk eller har symtom och tvättar händerna ofta.

I de fall en riskbedömning tidigare visat att det är svårt att undvika trängsel och nära fysisk kontakt under en längre tid och där alternativa åtgärder inte är möjliga, kan arbetsgivare även fortsättningsvis erbjuda munskydd.
En riskbedömning av nuvarande rutin kring kvittens vid leverans kommer att genomföras denna vecka.

För de som arbetar inom administration och under de senaste 19 månaderna mer eller mindre arbetat hemifrån tillämpas från den 29 september riktlinjer för flexibelt arbete. Det innebär närvaro på någon av PostNords arbetsplatser eller kontor 2-3 dagar i veckan för de som har möjlighet. Detta ska ske i samråd med din chef som också ansvarar för att planerar en successiv
återgång under oktober månad.


Tillfälliga ersättningar upphör
Från och med 1 oktober upphör flera tillfälliga ersättningar och förändringar som regeringen infört under pandemin. Det gäller bland annat:
• Ersättning för karensavdrag
• Riskgruppsersättning
• Undantaget som gällt för läkarintyg tas bort och du kommer behöva visa läkarintyg för din arbetsgivare från dag 8 i sjuklöneperioden och för Försäkringskassan dag 15 när du ansöker om sjukpenning. Detta gäller om din första sjukdag är 1 oktober 2021 eller senare.
• Det kommer krävas läkarintyg från första dagen vid ansökan om
smittbärarpenning.
• Det kommer krävas intyg från sjuksköterska eller läkare från dag 8 i barnets sjukperiod när du ansöker om ersättning för vab.
Du kan läsa mer www.forsakringskassan.se


Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt. Följ oss gärna på facebook. Där får du löpande information från Seko Posten.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: