Medlemsinformation vecka 37

Glöm inte att ta ut lediga dagar!

Nu rullar Solo snart ut i Stockholm

Publicerad:

Glöm inte att ta ut lediga dagar!
I vårt kollektivavtal har vi reglerat att en extra ledig dag utan löneavdrag ska tilldelas de anställda de år nationaldagen den 6 juni infaller på en lördag eller söndag. I år inträffade detta då den 6 juni inföll på en söndag. Vi får signaler om att det för en del återstår att ta ut sin lediga dag och vill därför passa på att påminna om detta. Förutsättningen är att man var anställd den 6 juni och att man blir överens med sin närmaste chef om förläggning av den lediga dagen.

Tack vare PostNords goda resultatet 2020 erhöll alla anställda två resultatdagar, det vill säga ytterligare två lediga dagar under 2021, glöm inte att ansöka om ledigt även för dessa dagar. Tänk på att kompensationsdag för 6 juni och de två resultatdagarna inte kan sparas utan måste tas ut under innevarande år.

Nu rullar Solo snart ut i Stockholm
I slutet på september är det dags för det tredje området i landet att införa den nya produktionsmodellen med varannandagsutdelning. Efter att arbetsplatserna i region väst och delar av syd under våren infört modellen är det denna gång dags för större delen av de enheter som får sin post från brevterminalen i Rosersberg, norr om Stockholm. Något som Seko Posten påtalat för arbetsgivaren vid flertalet tillfällen är vikten av att säkerställa en stabil organisation i samband med införandet.

- Delaktighet, kommunikation och goda förberedelser med utrymme för övning är nyckeln till att det nya arbetssättet skall fungera säger Daniel Hansen, ledamot av Seko Postens styrelse.

Resultaten så här långt i syd och väst visar att det fungerar förhållandevis bra. Införandet har dock inte varit helt problemfritt men det fungerar bättre nu. Saker som brist på arbetsvariation och turer som varit för stora är några av de problem som kommit upp hittills.

- Nu kommer varannandagsutdelningen till Stockholmsregionen vilket innebär att PostNord får helt andra ögon på sig från bland annat riksmedia, säger Daniel. Det är därför oerhört viktigt att man i god tid innan säkerställer att grundbemanningen på berörda arbetsplatser är tillräcklig för att upprätthålla kraven på kvalité. Det är också viktigt att de områden som står på tur att införa Solo tar till sig av erfarenheterna från syd, väst och Stockholm, avslutar Daniel Hansen.

Ladda ner som pdf

Uppdaterad: