Medlemsinformation Vecka 21

Varannandagsutdelning av brev i region väst - Seko kräver åtgärder

Publicerad:

Den 3 maj införde PostNord varannandagsutdelning av brev, även kallat Solo, för Göteborgs postterminals spridningsområde. Området omfattar hela region väst samt Borås och är det andra området att införa Solo. Seko Posten har sedan tidigare varit tydliga mot PostNord om vilka lärdomar man borde tagit av utrullningen i syd men vi tvingas tyvärr konstatera att det i dagsläget finns för många arbetsplatser i väst som inte tagit till sig detta.

- Inledningsvis kändes det som att varannandagsutdelningen funkade ok med tanke på att det är en stor förändring. Det gjordes en hel del förberedelser men nu när vi har varit igång ett par veckor kan vi konstatera att det inte var tillräckligt. Det har varit för lite övning och sen har man inte anpassat slingorna efter den ökningen av volymer som det innebär när vi ska dela ut två dagars post på en dag, det gäller både vid kamning och utkörning. Detta är precis vad Seko på örhand pekade ut som helt avgörande, säger Sofia Svensson regionalt förhandlingsansvarig i region väst.

Region väst har valt att avvakta med hanteringen av en eventuell övertalighets process till efter sommaren. Detta har resulterat i att man inledningsvis av utrullningen har haft mycket extra personal att tillgå vilket varit viktigt med tanke på höga volymer och till viss del även hög sjukfrånvaro.

- Detta är naturligtvis något vi ser positivt på. Det är först i höst som vi kommer sätta oss och titta på hur de slutgiltiga turerna ska se ut och hur
arbetsvariationen ska fungera fullt ut. Vi kan redan nu se att arbetsvariation
mellan tunt och tjockt flöde kommer bli superviktigt om vi ska få en hållbar
arbetsmiljö. Därför är det viktigt att alla våra medlemmar nu jobbar rätt så
underlaget stämmer överens med verkligheten, fortsätter Sofia.
Just nu är det tufft på sina håll med mycket övertid. Fokus måste därför ligga på att så snabbt som möjligt få ordning på det som inte fungerar.

- Vi vet att man ganska snabbt vidtog åtgärder på de arbetsplatser som hade
problem i region syd och förutsätter att arbetsgivaren i region väst har samma ambition, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: