Medlemsinformation Vecka 20

Tvisteförhandlingar för brott mot kollektivavtal

Publicerad:

Tvisteförhandlingar påkallas när en facklig organisation hävdar att arbetsgivaren brutit mot lag eller mot något av våra kollektivavtal. I de flesta fall löser man detta lokalt men om fack och arbetsgivare inte blir överens efter lokal överläggning leder det till en tvisteförhandling som Seko Posten hanterar centralt mot PostNord.

Seko Posten har under de senaste veckorna genomfört flertalet tvisteförhandlingar gällande brott mot våra kollektivavtal med PostNord. Det har bland annat handlat brott mot kollektivavtalet avseende över- och mertidsreglerna samt flera brott mot kollektivavtal om bemanning.

- Vi har märkt en tydlig ökning när det gäller just brott mot kollektivavtalet om
bemanning och det är oroväckande. Det handlar både om att man bryter mot de ”staket” som reglerar hur mycket flexibel bemanning man kan använda men också att man struntar i att samverka grundbemanningen inför varje kvartal. I senaste avtalsrörelsen blev vi överens om att tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp som ska se över avtalet i sin helhet. Med tanke på ökningen av antal tvister är det hög tid att vi sätter igång det arbetet eftersom det finns uppenbara brister i hur avtalet idag efterlevs, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Posten.

I begreppet flexibel bemanning ingår bemanningsföretag, timanställda och
extraanställda och får enligt avtalet högst utgöra 15 % av totala bemanningen inom ett distributionsområde eller terminal under ett kalenderkvartal.
- På en av landets brevterminaler hade PostNord använt mer är 25 % flexibel
bemanning vilket inte ens är nära de avtalade 15 %. Dessutom är det i ett område som vi tidigare haft liknade tvister. Samtliga tvisteförhandlingar avslutades i enighet och ledde till att arbetsgivaren kommer att betala ett skadestånd till Seko Posten, avslutar Patrick

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: