Medlemsinformation Vecka 17

Medlemskap i Seko gav fast anställning

Publicerad:

För en tid sedan kontaktade en visstidsanställd brevbärare Seko Posten eftersom hon reagerade på att hennes tidsbegränsade anställning pågått väldigt länge och undrade därför när man har rätt till en tillsvidareanställning (fast anställning). För att kunna bli företrädd av Seko ansökte brevbäraren om medlemskap och lät det lokala sekoombudet ta del av hennes anställningsavtal som hon förtjänstfullt sparat från det första tillfället
då hon fick en anställning i PostNord. Efter granskning visade det sig att hon haft olika tidsbegränsade anställningar under en sammanlagd tid på cirka tre år. Enligt vårt kollektivavtal om bemanning skall en tidsbegränsad anställning övergå i en tillsvidareanställning efter längst två år oavsett anställningsform, vilket är en halvering jämfört med lagen. Sekoombudet begärde en överläggning med lokal chef vilket resulterade i att medlemmen fick en tillsvidareanställning.

- Detta exemplet visar att man inte alltid skall utgå från att lagar och avtal efterföljs per automatik. Det är också ett bra exempel på nyttan av att vara medlem i facket för att få sina rättigheter tillgodosedda, säger Ida Lindouf ledamot av Seko Postens styrelse.

I samband med granskningen framkom det även att medlemmen haft en högre anställningsomfattning vid den tidpunkten då hon egentligen skulle blivit tillsvidareanställd än vad hon haft den senaste tiden. Därför blev man överens i överläggningen att medlemmen skall bli tillsvidareanställd på den högre omfattningen.

Fira 1 maj digitalt med Seko
1 maj är arbetarrörelsens högtidsdag som firas sedan 1890. På grund av rådande omständigheter kommer det inte att hållas några traditionsenliga demonstrationer på gator och torg runt om i landet. Istället gör vi det digitalt på Sekos facebooksida 12.00-12.30 den 1 maj. Bland annat så kommer Sekos förbundsordförande Valle Karlsson hålla ett tal.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: