Medlemsinformation Vecka 15

Covid-19

Publicerad:

På förekommen anledning vill vi informera kort om vad som gäller kopplat till Covid-19 utifrån några av de frågor Seko Posten fått den senaste tiden.

Vaccinering
Vaccinering mot Covid-19 skall hanteras på samma sätt som vid vanliga läkarbesök. Det innebär att man som anställd i första hand ska försöka boka tid för vaccinering utanför ordinarie arbetstid. Om det inte är möjligt, eller om det innebär att vaccineringen försenas betydligt, har man möjlighet att vaccinera sig på betald arbetstid.
- Seko Posten utgår från att arbetsgivaren ser positivt på att våra medlemmar kan vaccinerar sig. Då är det viktigt att man skapar bästa möjliga förutsättningar att snabbt och smidigt bli vaccinerad utan problem, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Postens styrelse.

Konstaterad smitta
Om det finns konstaterad Covid-19 smitta i det egna hushållet ska man alltid stanna hemma i minst sju dagar innan man återgår till arbetsplatsen, förutsatt att man då är symptomfri. Kan man inte arbeta hemma kan man ansöka om smittbärarpenning hos försäkringskassan.
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/anstalld/smittbararpenning

Graviditet
Socialstyrelsen bedömer att gravida löper en förhöjd risk att föda för tidigt vid Coronasmitta. Detta gäller i första hand i slutet på en graviditet. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön och därför har arbetsgivaren enligt arbetsmiljölagen en skyldighet att göra en riskbedömning där man skall utreda om det går att tillfälligt utföra andra arbetsuppgifter så det går att hålla tillräckligt avstånd eller om det är möjligt att utföra arbetsuppgifter hemifrån. Om det inte är möjligt att vidta tillräckliga åtgärder kan den anställde istället ansöka om graviditetspenning från försäkringskassan.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: