Medlemsinformation Vecka 13

Företrädesrätt till högre anställningsomfattning

Publicerad:

På senare tid har Seko Posten hanterat ett par ärenden där medlemmar som arbetar ofrivillig deltid blivit höjda till heltid tack vara att de har begärt företrädesrätt till högre sysselsättningsgrad. Det vi också uppmärksammat är att många medlemmar inte känner till att de kan göra en sådan begäran. Den här veckan vill vi därför informera dig som idag har en deltidsanställning, men har önskemål om att få en högre anställningsomfattning upp till heltid, att det finns stöd i lagen om anställningsskydd § 25 A.

En deltidsanställd har enligt denna lag företräde till högre sysselsättningsgrad om man anmält detta till sin chef. Som förutsättning för denna företrädesrätt gäller att deltidsanställd har anmält önskemål om högre sysselsättningsgrad samt att man har tillräckliga kvalifikationer för de nya arbetsuppgifterna.

- Företrädesrätten gäller endast på den enhet där du är anställd. Om flera personer begärt företrädesrätt till högre anställningsomfattning är det den person med längst anställningstid som först ska erbjudas högre anställningsomfattning, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse.

Är du deltidsanställd men vill ha en heltidsanställning ska du prata med ditt lokala seko-ombud. På Seko Postens hemsida finns en framtagen blankett som du fyller i. Lämna blanketten till din chef och en kopia till ditt lokala seko-ombud.

https://www.seko.se/branscher/post/seko-posten/blanketter/

Ladda ner blanketten här

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer
Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt.
Följ oss gärna på facebook. Där får du löpande information från Seko Posten.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: