Medlemsinformation Vecka 12

Tuff start för varannandagsutdelning, men bättre efter Sekos agerande

Publicerad:

Den 1 februari startade varannandagsutdelning i region syd, postnummer 20-29. Hur den nya produktionsmodellen fungerat i praktiken har sett olika ut beroende på hur väl den lokala arbetsplatsen förberett sig inför omorganisationen. På de arbetsplatser som haft problem var arbetsbördan ett tag orimlig tuff. En generellt hög sjukfrånvaro och dåligt väder bidrog till en ansträngd arbetssituation men även det faktum att det utöver ODR dessutom var utdelning av kataloger.

- De första veckorna var det på sina håll orimligt tufft och Seko har på olika sätt agerat gentemot arbetsgivaren för att komma tillrätta med problemen. Vi kan nu konstatera att man på många av de arbetsplatser som inledningsvis haft problem nu bemannat upp och justerat organisationen vilket naturligtvis är positivt, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Postens styrelse.

Inför vidare utrullning förväntar sig Seko Posten att arbetsgivaren tar lärdom av det som på sina håll inte fungerade tillräckligt bra inledningsvis i region syd. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är arbetsvariationen en viktig utgångspunkt när man bygger ny organisation. Det faktum att det blir utdelning av ODR fyra dagar i veckan med det tjocka flödet, understryker det.
- Det måste avsättas tid för övning och man måste sträva efter arbetsvariation mellan tunt och tjockt flöde när man bygger ny organisation. Slingor måste också ses över så de är anpassade utifrån det faktum att antal försändelser per utdelat hushåll blir fler med varannandagsutdelning. Det går inte som chef att göra det enkelt för sig och tro att man kan köra slingor anpassade efter fem dagars utdelning i den nya organisationen, avslutar Sandra.

Ladda ner som pdf

Uppdaterad: