Medlemsinformation Vecka 16

Uppföljning av förra veckans medlemsinformation
samt varsel och uppsägning

Publicerad:

Uppföljning av förra veckans medlemsinformation
I förra veckans information skrev vi kort om Covid-19. Här kommer en uppföljning från den del som var riktade till gravida. Vid risk för smitta kan man ansöka om graviditetspenning redan från och med vecka 20. Detta är väsentligt tidigare jämfört med regler för graviditetspenning vid fysiskt ansträngande arbete.

Det är du själv som ansöker om graviditetspenning hos Försäkringskassan. Det du ska bifoga är:
• riskbedömning utifrån graviditet, arbetsuppgift och risk för att utsättas för smitta av Covid-19 på arbetsplatsen (som görs tillsammans med skyddsombud på din arbetsplats och din chef)
• utlåtandet om omplacering (FK7206, blankett från försäkringskassa)
• ett intyg om graviditet från din barnmorska
Ersättningen för graviditetspenning ligger på knappt 80 % av din lön men högst 759 kr per dag.

Varsel och uppsägning
Arbetsgivaren kan av olika skäl begära att en anställning avslutas. Regler och lagar ser olika ut beroende på vilken form det rör sig om. Några exempel är uppsägning på grund av arbetsbrist, uppsägning av personliga skäl eller avsked.

Seko Posten har de senaste åren märkt en ökning av uppsägning av personliga skäl, men även avsked. Om detta inträffar och man vill ha fackligt stöd är det viktigt att agera snabbt. Får man information om att anställning kommer att avslutas är det viktigt att omedelbart kontakta det lokala seko-ombudet. Det finns många tidsfrister att ta hänsyn till, lagar som ska följas, och det är inte alltid lätt att hålla reda på alla regler på egen hand. Arbetsgivaren ska, minst en vecka före avskedandet varsla den lokala
fackföreningen samt underrätta den anställde. Seko Posten kan då begära en överläggning som innebär att parterna träffas för att diskutera vad som hänt, detta måste ske inom en vecka från varsel/underrättelse om ärendet ska kunna drivas vidare.

- Det viktigaste att ha koll på som medlem är att så snabbt som möjligt ta kontakt med Seko om man skulle få ett besked om uppsägning av personliga skäl eller avsked. Annars finns det risk att viktiga datum passeras vilket i sin tur kan påverka fackets möjligheter att driva ärendet vidare, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: