Medlemsinformation vecka 46

Hantering av körkort i samband med varannandagsutdelning

Publicerad:

Just nu pågår en pilot om varannandagsutdelning i Lund. Definitivt beslut om utrullning av en ny organisation i hela landet kommer ske i december. Om arbetsgivaren fattar beslut om varannandagsutdelning är region syd först ut, därefter sker utrullningen stegvis i hela landet och förväntas vara klar under 2022. I samband med en övergång till varannandagsutdelning förväntas behovet av körkort inom distribution att öka och vi vet att arbetsgivaren har arbetsrätten på sin sida att kunna ställa krav på körkort. Samtidigt ser vi att arbetsvariation mellan utdelning av tunt och tjockt flöde kommer bli en viktig arbetsmiljöfråga. För att så långt det är möjligt säkerställa en schysst hantering i körkortsfrågan har de fackliga organisationerna förhandlat fram en överenskommelse med arbetsgivaren.

Inledande hantering:
Som utgångspunkt ska det finnas ett faktiskt behov av körkort på berörd arbetsplats. Respektive produktionschef ansvarar för att genomföra ett individuellt samtal med produktionspersonal inom distribution som inte har körkort. Samtalet ska handla om det eventuella körkortsbehovet och varför det kan krävas i samband med övergång till varannandagsutdelning. På detta samtal har man som medlem rätt att ta med sig en facklig representant.

Stöd:
Anställda som nu väljer att påbörja körkortsutbildning har rätt till ledighet med lön på erforderlig tid för körlektioner på bilskola. I första hand ska man dock försöka boka körlektioner utanför arbetstid. När man väl tagit körkort erhåller man ett skattepliktigt bidrag på 5 000 kr från PostNord.

Undantag:
Personer som fyllt 60 år eller har 35 års anställningstid ska så långt det är möjligt undantas från eventuella krav på körkort. Det samma gäller för personer som kan uppvisa ett aktuellt läkarintyg som visar att han eller hon på grund av sjukdom inte får köra bil. Som en del i en lösning för att undanta dessa personer kan det bli aktuellt med omplacering. Är omplacering inte är möjlig kan det bli frågan om uppsägning på grund av arbetsbrist i samband med att arbetsplatsen går in i ny organisation för varannandagsutdelning. Det ska dock finnas ett faktiskt behov av körkort. I händelse av att omplacering ej är möjlig för att undanta dessa personer ska fack och arbetsgivare regionalt hantera frågan för att utreda om inga andra alternativ finns än uppsägning på grund av arbetsbrist.

Seko Posten
E-post: sekoposten@postnord.com
Hemsida: www.seko.se/posten

 

Ladda ned pdf förutskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten