Medlemsinformation vecka 44

Frågor och svar om läget i avtalsrörelsen

Publicerad:

Seko Posten får just nu en hel del frågor från medlemmar kopplat till årets avtalsrörelse.Vi vill därför passa på att svara på några av de vanligaste frågorna i veckans medlemsinformation.

Hur länge gäller vårt nuvarande kollektivavtal?
Avtalet skulle ursprungligen upphört att gälla den 31 juli men när corona-pandemin slog till i våras enades LO och Svenskt Näringsliv om att förlänga samtliga avtal på svensk arbetsmarknad med sju månader, dock längst till årsskiftet. Vårt avtal går ut den 31 december 2020.

Vad är det man förhandlar om?
Nu förhandlar Seko Posten med PostNord om vårt lokala avtal som reglerar
anställningsvillkoren. Utöver dessa förhandlingar ska Seko och
arbetsgivareorganisationen Almega komma överens om ett nytt avtal för Bransch Kommunikation, där bl.a. PostNord och Citymail ingår. I dessa förhandlingar ska man reglera avtalsperiodens längd och nivå för löneökningar. De fackliga organisationerna lämnade över sina yrkande den 16 oktober. Till vår förvåning valde Almega att inte lämna över sina yrkanden vid detta tillfälle, när det kommer ske har Seko inte fått något besked om i dagsläget. Nästa förhandlingstillfälle är den 9 november.

Blir det retroaktiv lön från den 1 augusti?
Industrifacken och industriarbetsgivarna förhandlar de första avtalen som tecknas på svensk arbetsmarknad. Deras uppgörelse kommer bli normerande för resterande avtalsområden då de sätter det så kallade ”märket”. Hur de väljer att lösa frågan om retroaktivitet kommer därmed påverkar våra möjligheter. Seko Postens bestämda uppfattning är däremot att våra medlemmar ska få ersättning för att avtalsperioden blev förlängd.

Vad händer nu?
Seko Posten har inbokade förhandlingsdatum mot PostNord och för Bransch
Kommunikation väntar vi fortfarande på att Almega ska lämna över sina yrkanden. I de viktiga industriförhandlingarna har facken avvisat en första hemställan från opartiska rådet. Förslaget som avvisades var ett avtal på 29 månader med ett totalt avtalsvärde på 4,5% fördelat på 0,7% i löneökningar år ett, 1,9 år två och 1,9 år tre. Förutom att facken anser att lönenivåerna är för låga fanns det varken någon retroaktivitet av lön eller låglönesatsning med i förslaget.

Seko Posten
E-post: sekoposten@postnord.com
Hemsida: www.seko.se/posten

 

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad: