Medlemsinformation vecka 43

Glöm inte att ta ut din kompensationsdag för 6 juni!

Publicerad:

Seko Posten får signaler om att många ännu inte tagit ut eller ansökt om den extra lediga dag man har rätt till i år. I vårt kollektivavtal har vi reglerat att en extra ledig dag utan löneavdrag ska tilldelas de år nationaldagen den 6 juni infaller på en lördag eller söndag. 2020 är ett sådant år och vi vill därför passa på att påminna om detta så att alla verkligen tar ut den ledighet man har rätt till. Har man inte tagit ut kompensationsdagen eller inte lämnat in ledighets-ansökan är det hög tid att göra det nu.

 

Vecka 43-arbetsmiljövecka

Vecka 43 är det arbetsmiljövecka. Prioriterat fokus för skyddsombuden i PostNord blir i år en självskattning av hur bra respektive arbetsplats är på introduktion och trafiksäkerhet. Lokal chef och skyddsombud ska sätta betyg från 1 till 10 utifrån tjugo olika frågeställningar. Tanken är att vara självkritiska och beskriva det egna arbetet rättvist. Efter detta har man ett halvår på sig att plocka fram aktiviteter för att skapa bättre rutiner, alternativt öka efterlevnaden om man redan har bra rutiner. Vecka 15 2021 ska man sedan göra om bedömningen med samma frågeställningar för att se hur långt man kommit. Aktiviteterna ska inte gå ut på att hitta syndabockar, utgångspunkten ska istället vara att hitta lösningar eller bibehålla ett gott arbete och sprida goda exempel.

- En förutsättning för att skapa en säkerhetsmedveten kultur är att nyanställda på arbetsplatsen får en bra introduktion. Därför väljer vi att ha detta som en
prioriterad aktivitet under veckan. Förutom att man ska lära sig vilka risker
arbetet innebär är det även viktigt för att man ska trivas på sin nya arbetsplats,
säger Stefan Fougt huvudskyddsombud PostNord Sverige.

- När det gäller aktiviteten kring trafiksäkerhet så vet vi att just trafiken är en
riskfylld miljö. Det är viktigt att vi både som individer och företag gör vad vi kan
för att minimera trafikolyckor och skador som dessa kan ge. Aktiviteten kanske
inte syns så mycket nu under veckan men avsikten är att det bara är starten för att man ska föra arbetsplatsen i rätt riktning, i första hand under ett halvår eller till man har nått sin ambitionsnivå på arbetsplatsen. Naturligtvis vill vi även gamla goda exempel som vi kan sprida till andra arbetsplatser, avslutar Stefan Fougt Huvudskyddsombud PostNord Sverige.

 

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten