Medlemsinformation vecka 12

Viktigt att känna till för att får få ersättning för karensavdrag

Publicerad:

I förra veckans medlemsinformation skrev vi att regeringen med anledning av det nya coronaviruset meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet.

Syftet med åtgärden är ytterst att minska smittspridningen i samhället. Det nya regelverket gäller från den 11 mars till och med den 31 maj 2020.

Det vi nu vill uppmärksamma dig som medlem på är att åtgärden innebär att du som anställd i efterhand får söka ersättning för den första dagen i sjukfallet från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan. PostNord kommer att göra karensavdrag som vanligt, därför är det viktigt att du som anställd själv kontaktar Försäkringskassan så du får ersättningen om du är sjuk.

 

Seko Posten och PostNord överens om tillfälliga åtgärder

Just nu är det ett ansträngt läge på en del arbetsplatser runt om i landet, inte bara i PostNord utan i hela samhället. Anledningen är en ovanligt hög frånvaro pga. sjukdom och VAB. Seko Posten har i veckan kommit överens med PostNord om att, under en begränsad period, vidta tillfälliga åtgärder för att så långt det är möjligt försöka lösa en extrem personalbrist.

Från den 19 mars till den 30 april kommer vi göra avsteg från vårt kollektivavtal om bemanning. Arbetsgivaren har möjlighet att under perioden tillfälligt använda timanställda, bemanningsföretag och extraanställda mer än de 15 procent av den totala bemanningen som avtalet annars medger. Arbetsgivaren har också tillfälligt accepterat att släppa det dispensförfarande för rekryteringar som funnits sedan några år tillbaka. Under perioden finns det också möjlighet att arbeta mer övertid än vad som medges i kollektivavtal (vecka och månad). Detta får däremot endast ske på frivillighet.

Under perioden ska Seko och arbetsgivare på respektive region löpande stämma av bemanningssituationen.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten