Medlemsinformation vecka 39

Mer- och övertidsregler

Publicerad:

Seko Posten får signaler om att anställda på en del arbetsplatser redan börjar närma sig det mer- och övertidstak som finns reglerat i vårt kollektivavtal. Signalerna är oroväckande då både Black Friday och jultrafiken återstår att hantera innan året är slut.

Följande gäller enligt vårt kollektivavtal:

  • Den allmänna övertiden får inte överstiga 210 timmar/kalenderår (48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar under en kalendermånad).
  • Mertidstaket är 160 timmar/kalenderår.
  • Allmän mertid och övertid får tas ut med sammanlagt 265 timmar per kalenderår.

 -  Om man redan nu på en arbetsplats börjar närma sig mer- och övertidstaket är det hög tid för den lokale chefen att se över bemanningen, säger Daniel Hansen, ledamot i Seko Postens styrelse. Seko Posten kommer inte bevilja några dispenser för överträdelser av detta tak.

Börjar man närma sig mertidstaket är det förmodligen hög tid att erbjudas en högre anställningsomfattning.

 -  Mertidstaket är det endast möjligt att närma sig om man arbetar för mycket i förhållande till sin deltidsanställning. Taket är helt enkelt till för att deltidsanställda ska få en anställningsomfattning som motsvarar vad man i praktiken arbetar. Det är inte avsett som ett verktyg för att förbjuda deltidsanställda att arbeta mer om man så önskar, konstaterar Daniel.

Högre avsättning till tjänstepension

Årets löneförhandlingar är i full gång och senast i november väntas de nya lönerna ha betalats ut. Att få högre lön innebär även att avsättningarna till pensionen höjs. Vi går nu dessutom in i det andra året med flexpensionsavtalet, en del av avtalsuppgörelsen 2017, vilket betyder att de extra avsättningarna till tjänstepensionen höjs från 0,2 % till 0,4 %. Detta innebär att avsättningarna nu är 2,4 % till ITPK-P för de äldre och 4,9 % till ITP-P för de som är födda 1981 och senare. När avsättningarna nu ökar kan det vara dags att fundera över om man aktivt ska välja vem som ska förvalta ens pengar. Valen görs via Collectum.

 -  Det finns tio olika förvaltare att välja på. Att göra rätt val gör större skillnad ju yngre du är. Även om du tidigare gjort ett aktivt val kan det vara läge att titta på alternativen eftersom några av förvaltarna byts ut den 1 oktober. Du kan även välja om du vill ha återbetalningsskydd och/eller familjeskydd, säger Magnus Andersson från Seko Postens pensionsgrupp.

 

Ladda upp pdf för utskrift

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten