Medlemsinformation vecka 21

Har arbetsgivaren rätt att bryta semester?

Publicerad:

Årets semesterperiod började gälla den 1 april 2018 och sträcker sig fram till den 31 mars 2019. Enligt semesterlagen har alla rätt till fyra veckors sammanhängande semester i juni, juli och augusti. Det händer att lokal sommarplanering spricker exempelvis på grund av sjukdom, ibland väljer arbetsgivaren att ställa frågan till anställda om de kan tänka sig flytta alternativt bryta sin planerade semester. Det är alltid bra att känna till sina rättigheter i anställningen och i det här fallet finns det ingen rätt för arbetsgivaren att ensidigt bryta eller ändra en godkänd semester.

- Godkänd semester ska inte brytas, det finns därför inget som reglerar extra ersättning i händelse av att man frivilligt accepterar att planerad semester bryts eller ändras. Skulle någon anställd trots allt acceptera detta är det därför helt och hållet upp till varje enskild person att förhandla med arbetsgivaren om extra ersättning, säger Ulrika Nilsson ledamot i Seko Posten styrelse.

 

Skattereduktion för fackföreningsavgifter återinförs

Den förra borgliga regeringen drev 2007 igenom att det inte skulle vara möjligt att göra skattereduktion för fackföreningsavgift, företag har däremot hela tiden haft motsvarande rätt till skatteavdrag för medlemskap i en arbetsgivarorganisation. Förra veckan röstade riksdagen ja till regeringens förslag att återinföra skatteavdrag vilket innebär att det blir en lägre kostnad att vara medlem i facket. Reglerna som börjar gälla den 1 juli i år kommer göra det möjligt för fackföreningsmedlemmar att dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen.

- Den svenska modellen bygger på kollektivavtal vilket förutsätter hög organisering. Att Seko Postens medlemmar nu får möjlighet att dra av 25 procent av årsavgiften är också en rättvisefråga då motsvarande möjlighet finns för företag, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse.

Ett parti röstade emot, Sverigedemokraterna. Övriga högerpartier lade ner sina röster.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten