Medlemsinformation vecka 18

Skyddsombuds agerande gav resultat

Publicerad:

I PostNords avtal med Linas Matkasse står bland annat att de vagnar med matkassar som kommer till våra arbetsplatser inte skall vara lastade över 130 cm, det vill säga inte på den översta hyllan. Detta handlar om de anställdas arbetsmiljö, om att undvika skadligt arbete över axelhöjd.

– Under lång tid har det funnits brister i hur Linas Matkasse efterlevt detta, vilket ökat risken för skador, berättar Claes Söderling, huvudskyddsombud i region Väst.

Tillsammans med det samordnande skyddsombudet i produktionsområde Linköping, Mattias Öberg, skrev Claes en 6:6 A enligt arbetsmiljölagen och krävde en lösning på problemet. Arbetsgivaren svarade att de delar skyddsombudens uppfattning och krav ställdes på Linas Matkasse att åtgärda detta. Sedan den 22 april lastas inte heller kassar som kommer för högt lastade av, utan returneras till Linas Matkasse. – Även om problemet inte försvunnit överallt kommer det mesta ändå rätt lastat nu i region Väst, konstaterar Claes. Nu gäller det att vi alla agerar likadant på våra arbetsplatser, annars har detta ingen effekt.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten