Medlemsinformation vecka 12

Skåpdragningar fortsatt problem – externa åkare överrepresenterade

Publicerad:

Trots ett antal åtgärder för att förhindra skåpdragningar inträffar de fortfarande. Statistiken talar dessutom sitt tydliga språk, de externa åkarna är överrepresenterade.

En skåpdragning är när en lastbil, med eller utan släp, kör från ett lasthus utan att ha fått klartecken. Detta är ett mycket allvarligt tillbud eftersom det ofta befinner sig personal ombord på släpen eller trailern när dragningen sker. Ibland är det även en truck eller en longjohn (lastningsredskap) ombord.

Tillbuden är så pass allvarliga att de alltid ska anmälas till arbetsmiljöverket. Under de senaste åren har det tagits fram ett antal lösningar för att skåpdragningar och liknande ska upphöra. I nuläget ska en stoppskylt sättas ut framför lastbilen, chauffören ska inte vara i hytten, inte koppla på släp och dessutom få muntlig information om när han/hon kan köra.

Under senaste året har ändå åtta skåpdragningar skett vid våra terminaler, vid minst två tillfällen har stoppskylten tagits bort. Externa åkare, det vill säga ej PostNord-anställda, har stått för sju av dessa. Vid fem tillfällen har släp inte varit klossade (säkrade med klossar vid hjulen). Externa åkare har stått för fyra av dessa, i det femte fallet är chauffören okänd. Två gånger har externa åkare kopplat trailer när det varit personal ombord.

– Externa åkare är överrepresenterade i statistiken, konstaterar Stefan Fougt, huvudskyddsombud i PostNord Sverige. De har inte kunskapen om att det är personer som arbetar på släpen när de kör iväg. Ofta ligger det missuppfattningar till grund, åkaren kan varken svenska eller engelska.

– Skåpdragningar är oerhört farliga och skulle inte behöva inträffa. Jag hoppas verkligen att alla dessa tillbud tas på allvar, annars kommer det att sluta med en allvarlig olycka, avslutar Stefan Fougt.

 

Arbetsmiljöenkäten öppen

Det åter dags för PostNord-anställda att svara på den årliga arbetsmiljöenkäten för. Enkäten är öppen mellan 19 mars och 29 april. Utfallet från enkäten är viktig för att veta hur just du upplever din arbetsmiljö. Det finns en möjlighet att skriva kommentarer, Seko Posten uppmanar alla att utnyttja den möjligheten.

– Jag vet att chefer på många nivåer, liksom jag själv, läser de kommentarer som skrivs i samband med enkäten, säger Stefan Fougt huvudskyddsombud för PostNord Sverige. Det är ett bra sätt att beskriva vad man upplever, extra viktigt nu när ledningen ska lyssna på de anställda.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten