Medlemsinformation vecka 47

Från representantskapets årsmöte:

Seko Postens aktiviteter 2018

Publicerad:

Onsdagen den 21 november träffades Seko Postens högsta beslutande organ, representantskapet, för sitt höstmöte i Solna. Drygt 60 fackliga, från samtliga distributionsregioner och terminalområden, från styrelsen och från Klubb Administration & Specialister, samlades för att bland annat besluta om Seko Postens viktigaste aktiviteter 2018.

När det gäller prioriterade aktiviteter för Seko Posten 2018 beslutade mötet bl.a. att frågan om att PostNord i så hög utsträckning som möjligt bedriver kärnverksamheten i egen regi under 2018 fortsatt blir en av Seko Postens absolut viktigaste frågor, tillsammans med heltidsfrågan och behovet av en ansvarsfull personalomställning.

PostNord möter en osäker framtid och då är en hög organisationsgrad viktig för Seko Postens möjligheter att kunna påverka företagen i en riktning som är bra för medlemmarna. Ett strukturerat arbete med att värva och behålla medlemmar är därför fullständigt nödvändigt, både på central nivå och ute i klubbarna. Vecka 16 satsar Seko Posten och dess klubbar på en ny medlemsvärvarvecka, denna gång i samband med att hela förbundet Seko tillsammans genomför en sådan vecka.

Utöver arbetet med medlemsvärvning beslutade representantskapet att under 2018 göra en satsning på klubbutveckling. Klubbarna kommer under året att få stöttning i frågor som bland annat kommunikation, studier och utbildning av förtroendevalda.

Andra punkter i den aktivitetsplan som antogs handlar bland annat om att fortsätta arbeta för att fastighetsboxar ska bli utdelningsnorm, göra en informationssatsning om rehabfrågor och fortsätta arbetet för att få fler kvinnliga förtroendevalda att ta på sig ytterligare/tyngre förhandlingsuppdrag.

Mötet gästades av Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord, och Sune Blomkvist, nybliven förbundsombudsman på Seko med ansvar för bransch kommunikation. Dessutom deltog näringsminister Mikael Damberg (s) via Facetime från en bil på väg mot Malå i Norrland. Damberg pratade bland om att regeringen, i och med den nya postlagen och ägarnas finansiella stöd till PostNord, i handling visat att man vill ta ansvar och ge bättre förutsättningar för den svenska postverksamheten. Han upprepade att förhandlingar mellan svenska och danska regeringarna nu fortsätter avseende konstruktionen av nuvarande aktieägaravtal, som bl.a. reglerar maktförhållande inom bolaget, och var mycket tydlig med att en privatisering av PostNord absolut inte är intressant för nuvarande regering.

På mötet antogs dessutom en budget för Seko Postens verksamhet 2018. Nästa möte för representantskapet är årsmötet den 14 mars.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten