Medlemsinformation vecka 45

PostNord fortsätter outsourca trots ökade kostnader

Publicerad:

I veckan har Seko Posten genomfört en central förhandling mot arbetsgivaren om outsourcing av totalt 7 fordon. Förhandlingen avslutades i oenighet, och därmed med en reservation mot beslutet från Seko Posten. Arbetsgivarens egna kalkyler, som presenterades under förhandlingen, visade att outsourcingen ökar PostNords kostnader med drygt 250 000 kronor per år.

Seko Posten kan konstatera att vid flertalet outsourcingförhandlingar vi genomfört under hösten har outsourcingen visat sig innebära ökade kostnader för PostNord. Seko Posten anser att det nu är hög tid för företagsledningen att byta strategi.

- Det är ytterst anmärkningsvärt att arbetsgivaren i de flesta fall jagar kostnader, och argumenterar för varför detta är helt nödvändigt, men när det är frågan om outsourcing är det uppenbarligen inget problem att medvetet öka kostnaderna. Det sänder otroligt märkliga signaler till alla anställda som dagligen sliter för att få verksamheten att gå runt, säger Seko Postens ordförande Johan Lindholm.

För Seko Posten är detta inte endast en fråga om kostnader. Det handlar också om framtidstro för de anställda inom PostNord, i synnerhet chaufförerna.

- Den senaste medarbetarundersökningen, Focus, visar tydligt att framtidstron bland anställda i PostNord är låg. Brevverksamheten kommer att förändras i takt med att breven blir färre, men desto viktigare då att företaget visar att ökningen av paket också skapar goda framtidsutsikter för dem som arbetar i en del av företaget där omsättningen ökar. Då måste outsourcingen av PostNords kärnverksamhet upphöra, avslutar Johan.

 

Semesterväxling till pension

Du som har 31 eller 34 semesterdagar kan växla in ett antal av dessa dagar mot extra pensionspremier. Det är 2018 års semesterdagar som avstås och du måste ha minst 28 dagar kvar efter växlingen. Är du chef gäller att du måste ha 30 dagar kvar. Minst 2 semesterdagar måste växlas in.
Du anmäler dig genom Förmånsportalen (mybenefit.se) mellan
onsdag 1 november kl. 12.00 och torsdag 30 november kl. 12.00.

Du som semesterväxlat under 2017 kan under samma period avsluta eller ändra antal dagar du växlar. Gör du inte det fortsätter din semesterväxling att gälla som tidigare år.
De extra pensionspremierna sätts in i det bolag du valt för din ITPK-P pension vid ditt val i Collectum.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten