Medlemsinformation vecka 44

Arbetsmiljöveckan:

Fokus på trafik och transporter

Publicerad:

Skyddsorganisationen har förra veckan riktat uppmärksamhet mot trafik och transporter. Årets aktivitet har handlat om att dokumentera både brister och förtjänster inom detta område i text och bild. Dokumentation kommer att sammanställas på varje förhandlingsnivå för att presenteras för chefen. Syftet är att på varje enhet tänka till hur vi kan bli bättre: få en säkrare trafikmiljö, lägre reparationskostnader, bättre ergonomi och bättre varumärkesprofilering.

– Vi vet att det idag finns brister i hur vi kör, underhåller och hanterar våra bilar och truckar, säger Stefan Fougt huvudskyddsombud på Postnord Sverige. Det finns även felaktiga arbetssätt då vi exempelvis drar paketbehållare, höglastar, laddar truckar eller kör med smutsiga och buckliga fordon.

Naturligtvis finns även arbetsplatser med chefer, fordonsansvariga och övrig personal som verkligen ser till att fordonen och förarna är bra rustade. Dessa vill skyddsorganisationen lyfta fram som goda exempel på hur man skapar bra arbetsmiljö, samtidigt som kostnaderna minskar.

Stefan påpekar att det inte bara är ute på vägarna som faror lurar. Det handlar om lastbilar som kör när personal fortfarande lastar, om höglastning av paket, laddplatser där anställda riskerar att få ström i sig eller syra på sig. Det är bakgavelliftar som är trasiga, brevbärare som på sin runda har onödigt många vänstersvängar, postlådor på 90-vägar eller på skymda platser.

– I vår verksamhet har vi sett allt från tillbud som kunnat sluta illa till otäcka olyckor med mycket allvarliga konsekvenser. Stefan avslutar med en uppmaning till alla ute på arbetsplatserna: – Låt aktiviteten inspirera er till att fortsätta jobba rätt i trafiken och med transporter alltid. Prata med era chefer eller skyddsombud då ni upptäcker brister eller faror.

 

Svenskt Näringsliv på offensiv mot skyddsombuden

Förra veckan gick Svenskt Näringsliv (SN), Sveriges mäktigaste arbetsgivarorganisation, ut med ett antal skarpa förslag om hur de vill förändra skyddsombudens arbete. Inte oväntat är udden riktad mot fackföreningsrörelsen. SN vill ta bort kravet att arbetsplatser med fler än 5 anställda ska ha skyddsombud, istället ska skyddsombud finnas "om arbetsförhållanden kräver det". Utan att säga något om vem eller vilka som ska avgöra detta. De vill dessutom att skyddsombud ska utses utan inblandning från facket och slutligen att fackföreningarnas regionala skyddsombud ska ersättas med "oberoende arbetsmiljörådgivare".

I ett omedelbart svar skriver de stora fackliga organisationerna LO, TCO och SACO bland annat:

"Vi menar att utan en facklig organisation i ryggen finns det en uppenbar risk att arbetsgivaren kan utöva påtryckningar på de anställda att utse ett skyddsombud som inte ställer för stora krav på arbetsgivaren. I ett läge då allt fler skyddsombud uppger att de hindras eller blir trakasserade samtidigt som det blir svårare att rekrytera skyddsombud, så föreslår Svenskt Näringsliv att skyddsombuden inte längre ska ha stöd av de fackliga organisationerna."

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten