Medlemsinformation vecka 43

Seko Posten kommenterar ägarnas besked om finansiering för Postnord Danmark

Publicerad:

Svenska och danska staten blev förra veckan överens om finansieringen av Postnord Danmark. Överenskommelsen innebär att svenska staten går in med 400 miljoner medan danska staten i sin tur tillför den största delen, 1,8 miljarder. Att ägarna till slut blev överens om ett kapitaltillskott anser Seko Posten var otroligt viktigt. Sekos tydliga uppfattning har hela tiden varit att den danska ekonomiska krisen inte får äventyra svensk postservice och svenska postanställdas villkor. Det var också skälet till att Seko valde att gå ut offentligt i en debattartikel riktad till ägarna med att en brytning av fusionen är ett rimligt alternativ.

I och med kapitaltillskottet på totalt 2,2 miljarder har risken för att problemen i Danmark ska rinna över på den svenska verksamheten minimerats.

Seko har under väntetiden på en lösning från ägarna varit aktiva för att kunna hantera olika tänkbara situationer så bra som möjligt. En väsentlig del av orsaken till att ägarna haft svårt att komma överens har varit det dödläge som finns genom det aktieägaravtal som träffades av den borgerliga regeringen och dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) 2009.

För tre veckor sedan valde Seko Posten att återta de styrelseplatser i Postnords koncernstyrelse som tidigare erbjudits danska postfacket 3F. Seko Posten kände en skyldighet att agera utifrån vad vi ansåg vara bäst för hela PostNord och vår bedömning var att förändringen gav den svenska regeringen nödvändiga verktyg i förhandlingarna med regeringen i Danmark.

-Beslutet att återta styrelseplatserna från 3F var inte enkelt, säger Seko Postens ordförande Johan Lindholm. Seko Posten hade önskat att det mellan våra båda fackliga organisationer skulle ha funnits en samsyn om hur vi på bästa sätt tar ansvar för den här sortens svåra situationer, om hur vi tar största möjliga ansvar för samtliga anställda i Postnord. Alternativet att inte agera hade inneburit en stor risk för beslut som skulle ha varit mycket negativa för såväl bolaget som för Sekos medlemmar.

På den presskonferens som hölls förra fredagen informerade näringsminister Mikael Damberg (S) om att ägarna nu också är överens om att se över aktieägaravtalet. Seko Posten välkomnar beskedet eftersom vi anser att det med nuvarande avtal finns en risk för att det i framtiden kan uppstå nya situationer där en olycklig maktfördelning skapar ett läge av handlingsförlamning.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten