Medlemsinformation vecka 41

Förslag på ny postlag presenterat

Publicerad:

Idag, torsdagen den 12 oktober, presenterade regeringen sitt förslag till ny postlagstiftning. Seko har under lång tid arbetat för att få till stånd förändringar i postlagstiftningen och anser att regeringen med sitt förslag tar steg i rätt riktning. Samtidigt saknas svar på viktiga framtidsfrågor, inte minst den om fastighetsboxar.

En kort sammanfattning av regeringens förslag:

  •  Övernattbefordran förändras, 0-1 blir 0-2
  •  Det lagstiftade kvalitetskravet höjs från dagens 85 procent till 95 procent
  •  Fortsatt samhällsuppdrag för paket till privatpersoner

Den största förändringen i förslaget till ny postlag är att övernattbefordran istället blir tvådagarsbefordran, från 0-1 till 0-2. Många länder har redan genomfört detta, som är en konsekvens av att breven blivit färre och förväntas fortsätta minska i antal. Danmark och Finland har redan genomfört förändringen, Norge går över till 0-2 vid årsskiftet.

- Att upprätthålla övernattbefordran med fortsatt tapp av brevvolymer kommer på sikt att bli helt ohållbart för både företaget och våra medlemmar, därför är förändringen logisk. Nu höjer regeringen dessutom det lagstiftade kravet på kvalitet och för oss hänger dessa två frågor ihop. Det är oerhört viktigt att förändringen i övernattbefordran inte förväxlas med varannandagsutdelning. Kravet ska fortsatt vara att dela ut brev 5 dagar i veckan, säger Seko Postens ordförande Johan Lindholm.

En oroande diskussion har tidigare handlat om att samhällsuppdraget för att leverera paket upp till 20 kg skulle tas bort, något Seko motsatt sig. Nu klargör regeringen att denna del av samhällsuppdraget ska bestå, vilket säkerställer att hela landet ges garantier att kunna utnyttja de möjligheter en växande e-handel ger.

- Seko har konsekvent drivit frågan om att förmedling av paket upp till 20 kg ska vara en del i samhällsuppdraget. Regeringen klargör nu att denna del av samhällsuppdraget ska bestå vilket Seko ser mycket positivt på, fortsätter Johan.

Seko anser att förslaget på ny postlag som helhet innehåller en del positivt, men hade större förväntningar.

- För Seko är det en stor besvikelse att postlagen inte innehåller någon reglering eller inriktning om att fastighetsboxar bör vara utdelningsnorm i flerfamiljshus. En sådan förändring skulle ha inneburit stora förbättringar för många av landets brevbärare, men också ett modernt steg för att möta ökad e-handel och färre brev, avslutar Johan Lindholm.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten