Medlemsinformation vecka 39

Inför de lokala lönerevisionerna:

Mer pengar till Sekos lönepotter

Publicerad:

Runt om i landet förbereder sig parterna för de lokala förhandlingarna om nya löner för Sekos medlemmar på PostNord. Våra fackligt ansvariga i regioner och på terminalområden jobbar just nu med att säkerställa att underlagen inför förhandlingarna är korrekta, att samtliga våra medlemmar finns med. På många håll startar de lokala förhandlingarna nästa vecka, på några håll är de redan påbörjade.

I årets förhandlingar är det mycket tydligt att det gör skillnad vilken fackförening du väljer att organisera dig i.

Seko är den enda fackliga organisationen på Postnord som i årets avtalsrörelse lyckats förhandla fram en låglönesatsning för sina medlemmar.

Där andra fackförbund har raka procentuppgörelser har Seko dessutom ett krontalspåslag för alla medlemmar som tjänar under brytpunkten 24 000 kronor i månaden. Denna låglönesatsning innebär totalt mer pengar till Sekos lönepotter än vad en rak procentuppgörelse hade gett. Samtliga Seko- medlemmar vars månadslön ligger under brytpunkten genererar till den lokala lönepotten som om de tjänat 24 000 kronor.

Den nya lönen betalas ut retroaktivt från och med den 1 augusti.

 

Affordable Overhead

Affordable Overhead är namnet på ett arbete som pågår centralt i PostNord med att under de kommande åren minska de administrativa kostnaderna. I veckan hade Seko Posten en första träff med PostNord Sverige angående detta.
Produktionsutveckling är den enhet som kommit längst i arbetet med att minska kostnader och medlemmar som berörs kommer att få information under fredagen den 29 september. Förhandlingarna mellan parterna fortsätter sedan under hela oktober, då hela organisationen ska förhandlas klart inom produktionsutveckling. Arbetet på övriga enheter har ännu inte kommit lika långt.
Att medlemmar på detta sätt drabbas och får sluta sin anställning på grund av arbetsbrist, och inte på eget initiativ, är djupt olyckligt för många. Antalet drabbade kommer dock att vara färre än vad vi förutsåg innan sommaren. Anledningen till att situationen nu ser bättre är den naturliga personalomsättningen.

Seko Posten återkommer kontinuerligt under hösten med ytterligare information om Affordable Overhead.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten