Medlemsinformation vecka 37

PostNord avslutar avtal med entreprenören Trumpetfrakt

Publicerad:

Förra veckan publicerade Aftonbladet en film där man kan se en chaufför i PostNorduniform kliva ur en lastbil, därefter sparka och slå en privatperson. Seko Posten tar naturligtvis kraftigt avstånd från beteendet.

Det visade sig att chauffören inte var PostNordanställd utan anställd av en underentreprenör, Trumpetfrakt. Det fråntar dock inte PostNord ansvaret som beställare. I fallet Trumpetfrakt har Seko som enda fackliga organisation sedan tidigare reserverat sig mot arbetsgivarens beslut om outsourcing, både lokalt och centralt. Sedan PostNord började anlita denna entreprenör har det skett ett flertal incidenter. Inledningsvis saknade de kollektivavtal, chaufförer fick öva utan lön, de mötte PostNords kunder med Brings uniform och de är ansvariga för flertalet skåpdragningar på paketterminalen i Härryda. Skåpdragning innebär att lastbilen kör iväg under pågående lastning, att ingen skadats allvarligt är ren tur. Seko Posten har påtalat dessa brister för arbetsgivaren vid flertalet tillfällen. PostNord har nu fattat beslutet att omgående avsluta samarbetet med Trumpetfrakt.

- Vi ser naturligtvis positivt på att PostNord nu agerar och avslutar samarbetet. Nu fortsätter vi att ha en dialog med arbetsgivaren både lokalt och centralt om hur verksamheten ska hanteras framöver, men det är ingen hemlighet att vi anser att arbetet ska bedrivas i egen regi, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Posten styrelse.

 

Regeringen föreslår skattereduktion för fackavgift

Förra veckan presenterade regeringen och Vänsterpartiet ett förslag på skattereduktion för fackavgiften. Förslaget innebär att en fackföreningsmedlem får skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda medlemsavgift som betalats under året. Avsikten är att förslaget ska träda i kraft 1 juli 2018.

- En glädjande nyhet som gör det billigare att vara medlem i facket. Den svenska modellen bygger på att två jämbördiga parter kan ta ansvar för lönebildningen och andra villkor på arbetsmarknaden. Idag har arbetsgivarna möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift. Denna möjlighet saknar arbetstagarna. Det nu aviserade förslaget är en facklig seger som kan leda till att fler har råd att vara medlem i ett fackförbund, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten