Medlemsinformation vecka 26

Nytt avtal klart –

Löneökningar i krontal och procent, förbättringar i 80-90-100 och extra pensionsavsättningar

Publicerad:

Seko har idag, fredagen den 30 juni, tecknat ett nytt avtal för PostNord-anställda som sträcker sig fram till den 31 juli 2020. Avtalet innehåller en löneuppgörelse i linje med övriga tecknade avtal på arbetsmarknaden, dessutom med en låglöneprofil som innebär extra pengar till insamlingen av lönepotten. Utöver det har vi fått igenom positiva förändringar i 80-90-100, en sänkning av mertidstaket samt extra avsättningar till medlemmarnas pensioner.

Förutsättningarna för våra avtalsförhandlingar var att det normerande "märket" denna gång landat på 6,5 procent över tre år. Därutöver har LO-förbunden tillsammans drivit en framgångsrik låglönesatsning som innebär att individer med en lön upp till 24 000 ska generera ett krontal.

– Att vi återigen fått ett krontal är viktigt för att våra medlemmar inte ska halka efter övrig arbetsmarknad lönemässigt, säger Seko Postens ordförande Johan Lindholm. Krontal är något vi sedan 2007 drivit framgångsrikt mot Posten, nu blev det dessutom en stor fråga inom hela LO-samordningen, vilket är viktigt inför framtiden.

Avtalsvärdet är på 6,5 procent, varav 0,4 procent är extra avsättning till pension. Fördelningen av löneökningarna mellan åren blir 2 procent 2017, 2 procent 2018 och 2,1 procent 2019. Utöver detta tillkommer alltså den extra pensionsavsättningen, dessutom ett extra löneutrymme genom en låglöneprofil.

Låglöneprofilen innebär att alla som tjänar under 24 000 kronor/månad genererar krontal och därmed bidrar med mer pengar till lönepotten.

I det nya avtalets samlade värde på 6,5 procent finns alltså även en helt nödvändig pensionsavsättning på 0,4 procent. Denna görs i två steg under avtalsperioden, 0,2 + 0,2 procent under de två första åren.

– Med tanke på de brister som finns i den allmänna pensionen är pensionsavsättningen i vårt avtal mycket viktig, kommenterar Johan Lindholm. Till syvende och sist är naturligtvis pensionerna en politisk fråga, men genom att via våra kollektivavtal öka avsättningarna till tjänstepensionen har vi nu ändå påverkat medlemmarnas framtida pensioner på det sätt vi kan.

För 80-90-100 minskas kvalificeringstiden från 25 sammanhängande anställningsår till 20, vilket innebär att fler medlemmar omfattas av erbjudandet. För de med ÖB-rätt finns även förbättringar som stärker individens inflytande när det gäller möjligheten att ta ut ledigheten i heldagar.

Ytterligare en förbättring är att Seko fått igenom att mertidstaket sänks från 175 till 160 timmar.

Sänkningen av mertidstaket bidrar till Seko Postens målsättning om att så många som möjligt ska ha en heltidsanställning.

Avtalets lägsta löner höjs till 22 063 kronor första året, 22 504 kronor andra året och 22 977 kronor tredje året. Samtliga tillägg höjs med avtalets värde, 6,1 procent på 36 månader.

Nästa vecka skickas ett avtalsnummer av Seko Postens tidning ut till samtliga medlemmar, där vi i detalj redogör för avtalsuppgörelsen.

Seko Postens veckoinformation pausar nu över sommaren och vi vill passa på att önska alla en skön sommar

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten