Medlemsinformation vecka 25

Seko Posten om läget i avtalsförhandlingarna

Publicerad:

Vi är nu inne i ett avgörande förhandlingsläge inom avtalsområdet Kommunikation. Nästa vecka kommer Seko att träffa motparten, Almega, för fortsatta förhandlingar. Tyvärr har fördomarna om Almega bekräftats även på vårt avtalsområde. Deras inställning på detta avtalsområde följer samma mönster som på förhandlingarna som genomförts under året på andra Seko-områden. Denna gång är mönstret till och med ännu tydligare. Den konstruktiva samtalston som Seko har med andra arbetsgivarorganisationer lyser med sin frånvaro i avtalsförhandlingarna med Almega. Kollegorna i andra fackförbund har samma upplevelse. Vår känsla är att Almega är inställda på konflikt redan från början. Medvetet driver de förhandlingarna till en punkt där samtalen måste avbrytas. Av totalt 8 varsel om stridsåtgärder i årets avtalsrörelse är Almega motpart i 7.

Vad är det då Almega bråkar med oss om? Sekos krav på vårt område innebär att vi kräver samma löneökningar som alla andra fått – varken mer eller mindre. Vi vill ha en högst rimlig låglönesatsning med krontalskrav för att jämna ut löneskillnaderna. Det handlar inte om mycket pengar, men det tar oss små steg framåt mot mer rättvisa och jämlika löner. Men detta kan Almega inte acceptera. Dom ställer som motkrav att vi ska betala med försämringar i andra villkor. Logiskt? Knappast. Konfliktdrivande? Verkligen. Det finns ingen arbetsgivarorganisation som är så konfliktsökande som Almega är, varken i nutid eller historiskt.

Vi tar vårt samhällsekonomiska ansvar och håller oss till det av industrin satta lönemärket. Nu sätter återigen Almega hela lönebildningen på spel. Med sin extrema agenda ställer sig Almega vid sidan om andra arbetsgivarorganisationer. Vi undrar om Postnord som är medlemmar i Almega verkligen står bakom den stridslinje som deras arbetsgivarorganisation driver. De allra flesta arbetsgivare vill ta ansvar och genom diskussion komma överens med de anställda, det gäller även PostNord. Vi har olika uppfattningar i ett antal frågor, men kan ändå ofta lösa frågor i konstruktiva diskussioner och förhandlingar. Kan verkligen Postnord ställa upp bakom Almega?

Vi hoppas att vi nästa vecka kan ha konstruktiva förhandlingar i syfte att nå en uppgörelse som gynnar våra medlemmar. I annat fall måste vi överväga andra åtgärder.

Vi återkommer med mer information nästa vecka om läget i förhandlingarna. Fram till dess vill Seko Posten passa på att önska er en riktigt glad midsommar.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: